Jakab Ferenc: Az ismétlő oltások elengedhetetlenek

„Tartsd szárazon a puskaport és magasan az antitestszintet”, bárki bármit mond, járvány idején az ismétlő oltások elengedhetetlenek – fogalmazott Jakab Ferenc virológus egy csütörtök esti online beszélgetésen, amelyről a 444.hu számolt be.

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője, egyben a Koronavírus-kutatási Akciócsoport irányítója hozzátette: az antitestszám havonta feleződik, 3-4 hónap után drasztikusan csökken. A sejtes immunitás lassabban reagál, amikor igen, akkor már talán késő is lehet a súlyosabb következmények megakadályozásában. Érdemes ráoltatni akkor is, ha valakinek magas az antitestszintje, legfeljebb több lesz, de abból nem lehet túl sok – fogalmazott Jakab a 444.hu tudósítása szerint.

A harmadik oltások beadatásának fontosságában a beszélgetés másik két résztvevője, Zacher Gábor toxikológus és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus szakorvos is egyetértett.

A negyedik hullámmal kapcsolatban meglehetősen borúlátóak voltak. Jakab Ferenc úgy fogalmazott: két héttel ezelőtt még nagyon optimista volt, hogy relatív könnyen megússzuk a negyedik hullámot, de ma már nem annyira optimista, látva a fertőzöttek meredeken emelkedő számait. Jakab szerint bár a számok hasonlóak, de nagy különbség van a tavaly őszi időszakhoz képest. A delta minimum 5-ször gyorsabban terjed, viszont az emberek 60 százaléka már be van oltva. Nem is annyira az számít, hányan kapják el a betegséget, arra kell koncentrálni, hogy hányan kerülnek kórházba – fogalmazott.

A jelenleg a hatvani kórház sürgősségi osztályán dolgozó Zacher Gábor arról számolt be: amíg az előző hullámokban nagyon ritkán fordult elő, hogy egy gyerek kórházba kerüljön koronavírussal, most csak náluk, egy kis vidéki kórházban volt 3-4 eset.

A 444.hu teljes tudósítása a KOVIDők által szervezett beszélgetésről ezen a címen olvasható.

Forrás: 444.hu
Kelt: 2021-10-28