Közeli lejárati dátumú gyorsteszteket küldött a kormányhivatal a háziorvosoknak

Olyan kínai gyártmányú Covid-teszteket küldött szét a háziorvosoknak a légúti panaszokkal érkező páciensek gyorstesztelésére a fővárosi kormányhivatal, melyeknek december elején lejár a szavatossági idejük – tudta meg a 24.hu.

A 24.hu-nak több fővárosi háziorvos megerősítette, hogy a hozzájuk érkező tesztek ugyanabból a szállítmányból származnak, amiből már a tavasszal szétküldött egy nagyobb adagot – felhasználási utasítás nélkül – a kormányhivatal. A csomagoláson található gyártási és lejárati adatok megegyeznek az áprilisi csomogokban talált tesztekével: 2020-ban gyártották őket, a forgalmazhatóságuk pedig 2021. december 2-áig tart.

Az általunk megkérdezett orvosok furcsának találták, hogy az új feladat elvégzéséhez nem új eszközökkel, hanem olyanokkal látták el őket, amelyek még a delta variáns megjelenése előtti időszakból származnak.

A nyilatkozók között volt, aki ebből arra következtetett, az eljárásrend megváltoztatásának ötlete mögött az állhatott, hogy kezdeni kellett valamit a hamarosan használhatatlanná váló szállítmánnyal. Az antigéntesztek mellé egyébként sem a tavasszal, sem most nem mellékeltek tájékoztatást a szállítmány eredetéről vagy magyarországi forgalmazójáról.

További részletek a 24.hu cikkében.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2021-10-20