Új háziorvosi díjtáblázatot javasol a Magyar Orvosi Kamara
A Magyar Orvosi Kamara kidolgozta azoknak az ellátásoknak a díjtáblázatát, amelyeket nem támogat az állam, de a háziorvosoknál elérhetőek. A legmagasabb díj kicsit több, mint 13 ezer forint lenne a MOK javaslata szerint. Meghatározták továbbá a rendelői vérvétel, infúzió beadás és a kiszállás díját is – írja a Világgazdaság.

A háziorvosi ellátást 1992-ben privatizálták, így az alapellátást gyakorlatilag a magánszektor biztosítja. Gyakran maguknak a háziorvosoknak sincs „magánorvosi tudatuk”, hiába dolgoznak vállalkozóként, inkább kényszervállalkozóként aposztrofáljak magukat – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke.

A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk. A díjtételeket részben azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik úgynevezett barna taj-számmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a Taj-kártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni.

További részletek a vg.hu cikkében.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2021-10-28