Hálózatban Működő Gyógyszertárak: Aggályos az internetes gyógyszerkereskedelem korlátozása
Aggályos, a lakosságot és a gyógyszertárakat egyaránt hátrányosan érinti az internetes gyógyszerforgalmazás korlátozását célzó, most tárgyalt törvényjavaslat a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) álláspontja szerint. A szolgáltatások ellehetetlenítése helyett szakmai konszenzuson alapuló szabályozást javasolnak – idézi a szervezet közleményét a Napi.hu.

Az internetes gyógyszerforgalmazás az elmúlt években a lakossági gyógyszerellátás szerves részévé vált. Már közel 500 gyógyszertár, azaz minden ötödik patika egészíti ki a hagyományos gyógyszerellátási tevékenységét online szolgáltatásokkal. Ennek megfelelően a lakossági igény is egyre nő a vény nélküli kapható készítmények és egyéb termékek beszerzésére gyógyszertári webshopon keresztül. Egy átlagos hónapban közel 150 ezer online megrendelés érkezik a gyógyszertárakhoz, melynek jelentős részét a vény nélküli gyógyszerek teszik ki, és amelyek csomagküldés útján jutnak el a betegekhez. Ágazati becslések alapján az online nem vényköteles gyógyszerforgalom volumene éves szinten elérheti a 4,5-5 milliárd forintot.

A koronavírus-járvány másfél éve alatt kiemelkedő közegészségügyi jelentőségűvé vált a gyógyszerek online vásárlása, amely segített csökkenteni a fertőzésveszélyt. A koronavírus járvány csúcsán havi 300 ezer rendelést regisztráltak a gyógyszertárak, melyek közül tekintélyes számban voltak a koronavírus-fertőzés tüneti kezelését lehetővé tevő készítmények. A HGYSZ szerint az internetes gyógyszerforgalmazás már nem csak kényelmi szolgáltatás, mivel előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor ez a lehetőség kulcsfontosságú a betegek gyógyszerhez jutásában – idézi a szervezet álláspontját a Napi.hu.

A HGYSZ álláspontja szerint az online gyógyszerkereskedelem iránti elvárások arra sarkallják majd a lakosságot, hogy megtalálják a módját a nem vényköteles gyógyszerkészítmények házhozszállításának. Amennyiben a hazai gyógyszertáraknak a korlátozások és az ágazatot sújtó munkaerőhiány miatt nincsen lehetősége kielégíteni a betegek szükségleteit, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy más piaci szereplők fogják ezt megtenni helyettük. A gyógyszerek csomagküldésének betiltása okozta piaci rés lehetőséget ad a külföldi online gyógyszertáraknak és a nemzetközi technológiai vállalatoknak, hogy belépjenek a hazai gyógyszer-kiskereskedelmi piacra – érvel a HGYSZ.

Emellett jelentősen megnőhet a veszélye annak is, hogy egyre többen az illegális gyógyszerforgalmazó helyeken próbálják majd beszerezni a szükséges gyógyszereket, így a javaslat komoly betegbiztonsági kockázatot is jelent. Bármelyik lehetőség következik is be, az hátrányosan érinti majd a lakosságot a gyógyszerbiztonság megfelelő kontrolljának hiánya, a gyógyszertárakat a forgalom kiesése, a magyar államot az elmaradt adóbevételek miatt.

A gyógyszerek csomagküldése, internetes vásárlása iránti eddig is növekvő igény az elkövetkezendő időszakban minden valószínűség szerint tovább erősödik, s a HGYSZ szerint a hazai gyógyszertáraktól nem szabad elvenni azt a lehetőséget, hogy tovább fejleszthessék online jelenlétüket és interneten keresztül is forgalmazhassanak gyógyszereket. Zlinszky János, HGYSZ elnöke a szövetség közleményében az internetes gyógyszerforgalmazás szabályainak az érintettekkel közös újraalkotását szorgalmazza, akképpen, hogy a szabályok megfeleljenek a lakosság szükségleteinek és a gyógyszertáraknak, egyúttal az innovációs megoldások alkalmazására is adjanak lehetőséget.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2021-10-28