A gyógyszerek túlfogyasztásának veszélyeiről közölt elemzést az Állami Számvevőszék
ÁSZ-elemzés jelent meg a gyógyszerek és étrendkiegészítők túlfogyasztásának veszélyeiről, illetve közpénzügyi vonatkozásairól.

Nem csak akkor használjuk a gyógyszereket és az étrendkiegészítőket, ha az indokolt. Ennek hátterét, okait és közpénzügyi következményeit mutatja be az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése.

A vény nélküli gyógyszerek fogyasztásában tetten érhető az erőteljes marketing tevékenység, amikor pedig az orvos írja fel a gyógyszert, kockázat, ha nem tartjuk be az alkalmazási előírásokat. Az étrendkiegészítők hasonló formában kerülnek a patikák polcaira, mint a gyógyszerek, így könnyen azt hihetjük, hogy klinikailag tesztelt termékekről van szó. Ha nem megfelelően alkalmazzuk ezeket a készítményeket az veszélyezteti az egészségünket ennek pedig személyes és társadalmi költségei is vannak.

Az ÁSZ elemzői arra is rávilágítanak, hogy amennyiben a gyógyszerek – valamint az étrendkiegészítők – alkalmazása nem megfelelő módon történik, az indokolatlan kiadást jelent a társadalombiztosítás számára, míg az esetlegesen bekövetkező egészségromlás egészségügyi és a nemzetgazdaságot érintő költségekkel jár.

Az Állami Számvevőszék az állampolgárok bizalmát élvező intézmény, amely elemzéseivel is hozzáadott értéket kíván teremteni a társadalom számára. Az ÁSZ tanácsadó funkciója keretében olyan témákat is feldolgoz, melyek közvetlenül nemcsak a közpénzzel gazdálkodó szervezeteket érintenek, hanem a társadalom széles rétegeit is.

Az Állami Számvevőszék teljes közleménye ezen a címen érhető el, az annak alapjául szolgáló elemzés pedig innen tölthető le.

Forrás: MTI
Kelt: 2021-10-25