2023 elején kezdődhet a magyar koronavírus-gyógyszer klinikai tesztelése
Az állatkísérletek és toxikológiai vizsgálatok elvégzése után várhatóan 2023 elején kezdődhet a magyar fejlesztésű koronavírus elleni készítmény klinikai tesztelése – tájékoztatta az InfoRádiót az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Kacskovics Imre immunológus.

„Sikerült olyan molekulákat azonosítanunk, amelyek újak, olyan értelemben, hogy szerintünk szabadalmaztathatóak, és ezekről a molekulákról, hatóanyagokról sikerült nyáron kimutatnunk, hogy megakadályozza a vírust abban, hogy megfertőzze a sejteket” – fogalmazott Kacskovics Imre az InfoRádiónak adott interjúban, melyet az infostart.hu idézett.

„Jelenleg zajlanak azok az állatkísérletek, amelyek azt hivatottak megvizsgálni, hogy az állatokat megvédi-e a fertőzéstől és a betegségtől. Nagyon bizakodóak vagyunk, hogy ezek a kísérletek sikeresek lesznek, és ki tudjuk választani azt a molekulát, amelyet továbbviszünk a gyógyszerfejlesztés útján” – fejtette ki Kacskovics Imre, utalva arra, hogy mi minden zajlik le a toxikológiai és a klinikai fázist megelőzően.

A toxikológiai vizsgálat során nem csak azt lesz fontos bizonyítani, hogy a gyógyszer a fertőzést kivédi, hanem nagyon fontos igazolni, hogy nem is okoz más megbetegedést. A toxikológiai fázist egyéves időszakra teszi Kacskovics Imre, és alapos munkát ígér. Hogy kik kaphatják a gyógyszert, arról azt mondta: mindenki.

„Egy antitesthez hasonlít ez a gyógyszer, megelőzésre is használható. Ez alatt azt kell érteni, hogy ha valaki a védőoltásoktól nem lesz védett, nem lesz immunválasza, az ő szervezetét meg lehet védeni ezzel a gyógyszerrel. A védelem általa nagyon hamar kialakul, 6-10 óra után, a védelem pedig 3-4 hónapig is kitarthat.”

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy ez kiegészítő védekezési forma lehet a már létező védőoltások mellett a gyengébb immunrendszerűek számára, de még az egészséges emberek között is lehet néhány, akik „ilyen-olyan okoknál fogva nem lesznek védettek az oltástól”.

A gyógyszer „biologikus”, vagyis nagy molekolájú fehérje, meglehetősen bonyolult az előállítása, ezért Magyarországon kizárólag a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzemében lehet majd előállítani. Intravénás vagy orrsprays változatban lehet majd hozzáférhető, de Kacskovics jelenlegi feltevése szerint inkább oltás formájában lesz elérhető.

Forrás: infostart.hu
Kelt: 2021-10-25