Csak gyógyszertárak dolgozói szállíthatnának házhoz gyógyszert egy új törvényjavaslat szerint

A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz – írja a Népszava.

Sokak számára jelentősen megnehezítheti bizonyos gyógyszerek beszerzését egy, az országgyűlésnek minap benyújtott törvénymódosítás. Ez ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz. A Semjén Zsolt (KDNP) által benyújtott egészségügyi salátatörvénnyel egyebek mellett módosítanák a gyógyszertörvényt is. A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz – írja a Népszava.

A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek. Így a páciensek akár 30-60 percen belül hozzájuthattak.

Az internetes patikai vásárlást sokan használták. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A Covid-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság.

A vény nélküli szerek házhoz szállítását korlátozó javaslat indoklása szerint a módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője, Ilku Lívia lapunknak azt mondta: nem érkezett hozzájuk olyan betegbiztonsági incidensről bejelentés, amely indokolhatná ezt a változtatást. Más szakértők szerint nincs másról szó, mint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról. Az ilyen gyógyszerek elvben szabadárasak, de átlagosan 25 százalékos árréssel értékesítik a patikák. A csomagküldő szolgálatok különféle árakon szerződnek a gyógyszertárakkal, és van olyan amelyik a 25 százalékos árrésből 18 százalékot is elkér orvosságonként a webshop üzemeltetőjétől.

Ahogy korábban megírtuk, az egyik, elsősorban ételek kiszállításával foglalkozó futárcég szeptemberben jelentette be, hogy mostantól gyógyszereket is házhoz szállítana.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2021-10-15