Európai Unió Bírósága: Jogtalanul szedett be áfát az állam a gyógyszergyártóktól

Az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie a cégnek – írja a Telex.hu, mely szerint az ítélet akár többmilliárdos nagyságrendű utólagos áfa-visszatérítést eredményezhet a gyógyszergyártók részére.

A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek. Ráadásul az ügynek minden bizonnyal önmagán túlmutató következményei lesznek. Az gyakorlat ugyanis, amivel a Boehringert „túladóztatták”, az összes államnak beszállító gyógyszergyártót érinti, és más iparágak érintettjei is megpróbálkozhatnak ezek után a befizetett áfájuk egy részének visszakérésével – írja a Telex.hu.

A mostani ügy először magyar bíróságon futott, de aztán átkerült az EUB-ra, ahol végül október 6-án meg is született az ítélet. A bíróság a gyógyszergyártóval értett egyet, és az adósemlegesség elvére hivatkozva kimondta, hogy „az adóhatóság által beszedett összeg nem lehet magasabb, mint amelyet a végső fogyasztó megfizetett, azaz a tagállamok kötelesek az adóalap csökkentésre minden olyan esetben, amikor az adóalany az ügylet teljesítését követően az ellenértéket részben vagy egészben nem kapja meg”.

Így a gyógyszergyártónak vissza kell kapnia a perrel érintett időszakra az árengedmény után befizetett áfát. Nem kis összegről van szó, a 2013 október és 2017 december közötti időszakra 354 millió forintot fog visszatéríteni az adóhatóság a cégnek. További részletek a Telex.hu cikkében.

Forrás: telex.hu
Kelt: 2021-10-15