EMA: A CureVac visszavonta vakcinájának ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden felfüggesztette a CureVac gyógyszervállalat vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát (rolling review), miután a cég visszavonta a koronavírus ellen kifejlesztett CVnCoV nevű oltóanyagának ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség keddi közleménye szerint a német CureVac gyógyszervállalat a visszalépését azzal indokolta, hogy erőfeszítéseit egy másik, szintén koronavírus elleni vakcinafejlesztési programra összpontosítja.

A forgalomba hozatali engedély iránti kérelem visszavonása azt jelenti, hogy az EMA felhagy a vakcinára vonatkozó adatok felülvizsgálatával, és nem zárja le a folyamatot. A gyógyszervállalat a jövőben az oltóanyag újabb folyamatos felülvizsgálatát kezdeményezheti – közölték.

Az Európai Bizottság 2020. november közepén kötött szerződést a CureVac gyógyszergyártóval, az első körben 225 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag vásárlásáról, fenntartva további 180 millió adag igénylésének lehetőségét a vakcina biztonságosságának és hatékonyságának bizonyítását követően. A CureVac februárban nyújtott be kérelmet oltóanyagának vizsgálatára. A német cég június közepén jelentette be, hogy vakcinája csupán 47 százalékban hatékony a koronavírus ellen.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját javasolta használatra. Ezeket az oltóanyagokat az Európai Bizottság engedélyezte. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináit.

Forrás: MTI
Kelt: 2021-10-12