Az ügyeleti rendszer reformját sürgeti a Magyar Orvosi Kamara
Négy hónapja egyeztet az orvoskamara a fenntartható, egyenletesen biztonságos ellátást nyújtó, az orvosokat nem kizsigerelő ügyeleti rendszerről és az ügyeleti díjakról. Most megjelent állásfoglalásuk szerint változatlanul nyitottak a tárgyalásra, de az ügyeleti rendszer működtethetősége, a feszültségek mielőbbi oldása érdekében szükség lenne az ügyeleti rendszer és díjazás mihamarabbi megújítására, az ehhez szükséges kormányzati döntések megszületésére – írja a Napi.hu a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleménye nyomán.

A kamara reprezentatív mintán végzett felmérése szerint az orvosok többsége olyan ügyeleti díjat szeretne, mely differenciált a területi progresszivitás és a szakterületekre jellemző terhelés alapján, ugyanakkor az adott intézményen belül – hasonló ügyeleti munkavégzés mellett - nem teremt kiugró különbségeket életkor szerint.

Mindemellett a többség által kifejezett, alapvető kívánság volt, hogy az ügyeleti óradíjak ne lehessenek a hétköznapi normál munkaidőben végzett órabérnél alacsonyabbak – olvasható a MOK honlapján közzétett állásfoglalásban, amelyről a Napi.hu számolt be.

A köztestület elnökségének véleménye szerint egyszerűbb, átlátható, intézményi szinten egységesen alkalmazott, a kollégák számára tervezhető bevételt teremtő ügyeleti díjazásra van szükség. Az ügyeletben töltött idő egyetlen szakaszának a díjazása sem lehet kevesebb, mint az alapbérből számolt óradíj – írják.

Javaslatuk szerint egységesíteni kell a rendes munkaidő terhére teljesített órák elszámolását és az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő elszámolásának kérdését. Az ügyelet után kötelezően kiadandó pihenőidő nem csökkentheti a jövedelmet – hangsúlyozza a MOK elnöksége, hozzátéve, hogy az ügyelet díjazásának óradíját nem elsősorban a szolgálati időhöz kell kötni, hanem az ellátott feladathoz.

A javaslatok szellemében megállapított ügyeleti alapdíjat korrigálnák az ügyeletben betöltött pozícióval, a munkavégzés időpontjával, az ügyelet jellegével, a jellemző ügyeleti terheléssel, a pogresszivitási szinttel és az ügyeleti feladatok jellegével, valamint a végzett munka munkajogi besorolásával.

A kamara elnöksége szerint javaslatuk alapján EU direktívákkal harmonizáló egyszerű mátrix rendszer hozható létre, amellyel könnyen átlátható és kalkulálható a tényleges ügyeleti díj. A díj számítása során a különböző szorzók összeadódnak (pl. ügyeletvezető magas progresszivitási szinten, terhelt hiányszakmában, hétvégén az önként vállalt túlmunka terhére). Mindemellett rögzítik azt is, hogy az ügyeletben és műszakban hasonló terhelés mellett ne legyen lényeges különbség az elérhető összjövedelemben, hogy az intézményvezetést szakmai és ne pénzügyi szempontok vezessék az ellátásszervezésben. Hangsúlyozzák továbbá, hogy egységes és tisztességes díjazás esetén a külső vállalkozó ügyeletesek díja nem lehet magasabb, mint a munkatársak ügyeleti díjának bérköltsége.

További részletek a MOK állásfoglalásában.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2021-09-29