Egyre súlyosabb gondot jelent a malária terjedése Ugandában

Nem vált be a malária ellen használt gyógyszer Ugandában, miközben a minták 20 százalékában genetikai mutációkat fedeztek fel a tudósok, s közben a koronavírus is pusztít a térségben – írja a vg.hu az AP hírügynökség nyomán.

A malária világszerte népbetegség, de a szúnyogok és parazitáik által terjesztett fertőzések 90 százalékát Afrikában jegyzik. Aggasztó tény, hogy a kutatók által vizsgált minták 20 százalékánál genetikai mutációt találtak, amely miatt a malária ellen korábban alkalmazott kezelések hatástalanná válhatnak, a kezelés időtartama pedig meghosszabbodhat.

A malária évente 400 ezer áldozatot szed, és főként az öt év alatti gyermekeket és a terhes nőket támadja. A gyógyszer-rezisztenciát számos eset bizonyítja Ázsiában, a malária rezisztens mutánsait először Kambodzsában mutatták ki néhány évvel ezelőtt, és a kutatók Afrikában is hasonló helyzetre számítanak – írja a vg.hu az AP hírügynökség nyomán.

Az orvosok nagy erőkkel keresik a gyógymódot, a megoldást egyelőre több készítmény kombinálásában, valamint új módszerek kifejlesztésében látják.

A lap megjegyzi: a BioNTech a malária ellen is bevetheti az mRNS-technológiát: az év végén kezdi meg a vállalat a biztonságos és nagy hatékonyságú malária elleni vakcina klinikai tesztjeit.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2021-09-28