EMMI: Az iskolák 1 százalékában kellett intézkedni a koronavírus miatt
Egész iskolát még nem kellett karanténba zárni vagy digitális oktatásra átállítani ebben a tanévben, „jelenleg az iskolák egy százalékát – jellemzően egy-egy osztályt -érint tanügyi intézkedés” – ezt közölte a hvg.hu megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A lap korábbi értesülései szerint voltak olyan intézmények, ahol 2–3 osztálynak is otthon kellett maradni a múlt héten, sőt, egy pilisborosjenői általános iskolában két osztályt leszámítva az egész iskola karanténba került. Számos helyen már arra kérik a gyerekeket, hogy hordjanak maszkot, és vannak olyan iskolák, ahol ez kötelező előírás lett újra. Ezért a lap a szaktárcánál érdeklődött arról, hogy milyen korlátozásokat vezettek be az iskolákban.

Az EMMI a hvg.hu-nak azt válaszolta, hogyha egy intézményvezető információhoz jut megbetegedésről az általa vezetett iskolában, akkor ezt a tényt be kell jelentenie, így járt el amúgy a pilisborosjenői iskola igazgatónője is, ezután kaptak engedélyt a digitális oktatásra az érintett osztályokban.

Arra a kérdésre, hogy az igazgató elrendelhet-e kötelező maszkviselést az intézményében, az EMMI azt írta, hogy a házirendben foglaltak szerint dönthet erről az iskola. Jelenleg a 12-18 éves korosztály kb. 40 százaléka van (egyszer) beoltva míg a pedagógusok 85 százaléka védett.

„Mivel az oltás 12 év felett elérhető és a diákok nagy része fel is vette az oltást, így egész osztályra vagy iskolára vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az alsóbb évfolyamokon, az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán történik. Emellett 12 év feletti tünetes és igazoltan fertőzött diáknak is természetesen otthonában kell gyógyulni, akkor is, ha oltott” – írt az EMMI a lap megkeresésére.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2021-09-21