45 milliárd forintot költöttek a magyarok vényköteles gyógyszerekre júliusban
Júliusban vényköteles gyógyszerre 45 milliárd forint költött a lakosság, ebből a tb-támogatás 34 milliárd volt – írja a vg.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai nyomán.

2021 júliusában a támogatott gyógyszerek napi dobozforgalma a két hónappal korábbi szint közelébe csökkent – írja vg.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye nyomán. A nyári hónapban naponta 501 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban még kiváltott napi dobozszám 525 ezer volt.

A koronavírus-járvány kezdetén, tavaly márciusban, amikor mindenki megrohamozta a patikákat és több hónapra felvásárolta a gyógyszereit, a napi dobozforgalom meghaladta a 721 ezret is. 2021 júliusában a kiváltott gyógyszerek tb-támogatása és térítési díja az előző év azonos időszakához közeli értéket mutatott – derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

Összesen 45 milliárd forintot költött receptköteles gyógyszerre a lakosság, amiből 11 milliárd volt a térítési díj és 34 milliárd a tb-támogatás összege. Egy hónappal korábban még 47 milliárd forint volt a gyógyszerköltés, az idei évben a legtöbbet eddig márciusban hagytak a gyógyszertárban a betegek, akkor 49 milliárd forintot fordítottak vényköteles gyógyszerekre.

2021 júliusában a támogatott gyógyszerek tízezer lakosra jutó napi dobozforgalma csökkent az előző havi mennyiséghez képest, leginkább Budapesten, legkevésbé Veszprém és Somogy megyében. Baranyában a tízezer lakosra jutó napi forgalom 623 doboz volt, az országos átlag 515, Budapesten pedig 458 doboz gyógyszerkiváltás jutott tízezer főre. A legkevesebb gyógyszert a Pest megyében élők váltották ki, a tízezer főre jutó napi dobozszám 455 volt – olvasható ki a KSH adataiból.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2021-09-21