Kötelező lesz a maszkviselés a Pécsi Tudományegyetemen
Szájat és az orrot folyamatosan eltakaró orvosi maszk használatát írta elő mától több helyszínen is a Pécsi Tudományegyetem. Maszkot kell viselni a Klinikai Központ területén, a zárt térben tartott, jelenléti foglalkozásoknál, a személyes jelenléttel megvalósuló ügyintézés és értekezletek során is – írja a Napi.hu a Pécsi Tudományegyetem közleménye alapján.

Az egyetem közleménye szerint a Pécsi Tudományegyetem polgárainak jelentős része rendelkezik a szükséges védettséggel, azaz felvette az oltást. Ugyanakkor a delta-variáns sokszoros fertőzőképességére, a járványügyi adatok mérsékelt emelkedésére, illetve a tanévkezdés tapasztalataira tekintettel a PTE Operatív Stábja a biztonságos jelenléti oktatás és biztonságos munkahelyi környezet megteremtésének érdekében a maszkhasználat szabályait 2021. szeptember 13. napjától visszavonásig módosította. Az új szabályok értelmében az Egyetem területén kötelező a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró orvosi maszk használata az alábbi esetekben:

• a Klinikai Központ területén a vonatkozó jogszabályi és belső utasítások szerinti módon,
• a zárt térben tartott, jelenléti foglalkozások (pl. előadás, szeminárium, gyakorlati óra) során, kivéve az előadást tartó személyt,
• a személyes jelenléttel megvalósuló ügyintézés során,
• a személyes jelenlét mellett, zárt térben tartott értekezletek, testületi ülések során, amennyiben nem biztosítható a biztonságos távolságtartás és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetése.

Nem kötelező, ugyanakkor erősen ajánlott a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró orvosi maszk használata a közösségi terekben, a közlekedő folyosókon, a kollégiumban, az irodákban, illetve a zárt térben tartott rendezvényeken.

Orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg. A határozat nem vonatkozik az Egyetem fenntartásában álló köznevelési intézményekre, ahol az EMMI ágazati iránymutatásainak megfelelően rendezett a kérdés – írja a Napi.hu az egyetem közleménye nyomán.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2021-09-14