A harmadik oltás beadásának további halasztását kéri a WHO elnöke
Az Egészségügyi Világszervezet vezetője felszólította a nagy mennyiségű koronavírus elleni vakcinával rendelkező gazdag országokat, hogy az év végéig tartózkodjanak a harmadik, megerősítő oltásoktól – írja a Napi.hu.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus szerdán úgy fogalmazott: „megdöbbent” vezető gyógyszergyártók azon kijelentésén, hogy a vakcinakészletek elégségesek ahhoz, hogy mind az emlékeztető oltásokat és a védőoltásokat is beadják azokban az országokban, ahol nagy szükség van erre, de jelenleg hiánnyal küzdenek – írja a Napi.hu az AP hírügynökség nyomán.

„Nem fogok hallgatni, amikor a vállalatok és országok, amelyek ellenőrzik a globális vakcinaellátást úgy gondolják, a világ szegényeinek meg kell elégedniük a maradékokkal” – mondta egy sajtótájékoztatón Genfben.

Tedros Ghebreyesus korábban szeptember végéig „moratóriumot” kért a harmadik oltásokra. Azonban a gazdag országok – köztük Izrael, Nagy-Britannia, Dánia, Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Államok – megkezdték, vagy tervezik, hogy beadják a harmadik oltást is a kétadagos vakcinákkal oltott embereknek, különösen az idős vagy gyenge egészségű embereknek. Magyarországon a harmadik oltásra augusztus eleje óta lehet időpontot foglalni.

A WHO vezetője azt mondta, korábban „világos támogatást” kapott a legnagyobb gazdaságok egészségügyi minisztereitől, amiben megígérték, hogy segítik a WHO azon céljának elérését, hogy minden ország beolthassa legalább az emberek 40 százalékát az év végéig.

„Egy hónappal ezelőtt kértem a globális moratóriumot az emlékeztető adagokra, legalább szeptember végéig, hogy eljusson az oltás a leginkább veszélyeztetett emberekhez szerte a világon, akik még nem kapják meg az első adagot” – mondta Tedros Ghebreyesus. „Azóta alig változott a globális helyzet. Ezért ma a moratórium legalább az év végéig történő meghosszabbítását követelem, hogy minden ország beolthassa lakosságának legalább 40 százalékát” – mondta.

A WHO szerint eddig 5,5 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak be, de ezek 80 százaléka a felső- és közepes jövedelmű országokban volt. Gazdag országok is felajánlották, hogy adományoznak 1 milliárd vakcina adagot más országoknak, de ennek csak 5 százaléka valósult meg.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2021-09-13