Újabb vérnyomáscsökkentőt vont ki a forgalomból az OGYÉI
Kivonta a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a népszerű vérnyomáscsökkentő, az Arbartan ötféle tablettáját – írja a Pénzcentrum.hu.

2021. július 8-án a gyártó tájékoztatást küldött az OGYÉI-be, mely szerint a losartan hatónyagtartalmú termékekben szennyezést azonosítottak, ezért a szennyező anyag mennyiségi meghatározásának elvégezése és a betegbiztonsági kockázat értékelése szükséges.

2021.08.30-án az OGYÉI-be érkezett dokumentumok értékelését követően megállapították, hogy egyes tételek esetében a vizsgált szennyező mértéke meghaladja a megengedett határértéket. A rendelkezésre álló adatok alapján a kivonásban érintett tételek nem felelnek meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek, ezért azaz érintett tételek forgalomból történő kivonásáról döntött – írja a Pénzcentrum.hu az OGYÉI nyomán.

A kivonás a következő tételeket érinti: Arbartan 100 mg filmtabletta; Arbartan 50 mg filmtabletta; Arbartan 25 mg filmtabletta; Co-Arbartan 100 mg/25 mg filmtabletta; Co-Arbartan 50 mg/12,5 mg filmtabletta.

Az Arbartant magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedő betegek kezelésére alkalmazzák, valamint vesevédelemre magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél. Magas vérnyomásban és a szív bal kamrájának megvastagodásában szenvedő betegeknél az Arbartan bizonyítottan csökkenti a stroke kockázatát.

Forrás: penzcentrum.hu
Kelt: 2021-09-08