Falus András: Nem javasolt a Szputnyik után Janssen vakcinát beadatni
Annak ellenére, hogy a harmadik oltás szakmai protokollja szerint a szputnyikosok nem kaphatnak Janssent, vannak, akik mégis beadatják annak érdekében, hogy ők is könnyen utazhassanak. Ez a kombináció azonban Falus András immunológus szerint kifejezetten hátráltatja a védettség kialakulását – írja az Index.hu.

A keleti vakcinával oltottak számára az utazás nem könnyű, ugyanis számos ország csak az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltott állampolgárokat engedi be, vagyis azoktól, akik Szputnyikot vagy Sinopharmot kaptak, a legtöbb helyen továbbra is tesztet kérnek. A harmadik oltás lehetőségével viszont felcsillant a remény, hogy az utazás számukra is könnyebbé válhat, de hiába. Zöld utat ugyanis csak azok kaphatnak, akik két nyugati vakcinát kaptak, vagyis még egy negyedik oltás is kellene a szabad mozgáshoz.

Csupán egyetlen kiskapu van, de ezzel a lehetőséggel is csak a kínai vakcinával oltottak élhetnek. Ők ugyanis kérhetnek harmadik oltásként Janssent, ami egydózisú vakcinaként egy oltás után is teljes védelmet nyújt, az uniós beutazási szabályok pedig ezzel összhangban készültek el. A harmadik oltás szakmai protokollja szerint a szputnyikosok viszont nem kérhetnek Janssent, ami azt jelenti, hogy az utazás számukra továbbra is nehézkes marad – írja az Index.hu.

Ennek ellenére a lap információi szerint vannak olyan, szputnyikkal oltott állampolgárok, akik a szakmai ajánlások ellenére is beadatták a Janssent harmadik oltásként, illetve a napokban több olvasójuk is jelezte, hogy az utazásból fakadó nehézségeket így szeretnék orvosolni.

A témában megkeresték Falus András immunológust, aki elmondta, hogy ezt a két vakcinát nagyon nem érdemes keverni. Mind a Szputnyik, mind a Janssen vektorvakcina, ráadásul mindkettő ugyanazt az adenovírust tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a két adag orosz oltóanyag által keletkezett immunválasz semlegesíti a harmadikként beadott Janssent, vagyis ez a kombináció kifejezetten hátráltatja a védelem kialakulását. „Semmiképp sem ajánlom, komoly gondokhoz vezethet” – jelentette ki Falus András immunológus, akadémikus az Index.hu-nak nyilatkozva.

További részletek az Index.hu cikkében.

Forrás: index.hu
Kelt: 2021-09-08