Nyíregyházi háziorvos is részt vesz az új Covid-gyógyszer tesztelésében
Augusztus 23-ával a budapesti Semmelweis Egyetem is csatlakozott ahhoz a nemzetközi klinikai vizsgálathoz, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető, vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságának igazolása. De nem csak a fővárosban érhető el a kísérleti gyógyszer, ugyanis dr. Zilahi Zsolt nyíregyházi háziorvos, kardiológus főorvos is részt vesz a vizsgálatban – írja a Weborvos.hu a szon.hu nyomán.

„Még márciusban Amerikában kezdődött a tesztelés első fázisa, melynek lezárultával a második és harmadik fázist már több beteg bevonásával több országra is kiterjesztették, világszerte összesen négyszáz vizsgálóközpontban, hazánkban pedig hat helyszínen” – sorolta dr. Zilahi Zsolt, aki megtiszteltetésnek tarja, hogy a Pfizer kérte fel arra, vegyen részt a klinikai vizsgálatokban. Háziorvosként és kardiológusként is pontosan látta, hogy a koronavírus milyen súlyos szövődményeket, s több ember halálát okozta, ahogy azt is, hogy poszt-Covid-szindrómaként szívizomgyulladás, szívritmuszavar miatt is sokan szorultak orvosi, kórházi ellátásra – idézte a háziorvos nyilatkozatát a Weborvos.hu.

Dr. Zilahi Zsolt elmondta azt is, olyan személyeket lehet bevonni – önkéntesként – a vizsgálatba az ő praxisában is, akik nemrég tapasztalták a Covid tüneteit, öt napon belül lett pozitív a Covid-tesztjük (ez az első, hogy megfertőződtek a vírussal), nincsenek súlyos tüneteik, nem kaptak, és nem is tervezik, hogy a vizsgálat ideje alatt koronavírus elleni vakcinát kapjanak, valamint elmúltak 18 évesek.

„Jelenleg nincs jóváhagyott orális, azaz szájon át szedhető gyógyszer a Covid–19 betegségre. Aki részt vesz a vizsgálatban, nemcsak önmagának, hanem globálisan is segítséget nyújthat a koronavírus legyőzéséhez” – fogalmazott a háziorvos. A teljes nyilatkozat a szon.hu-n olvasható.

Forrás: weborvos.hu/szon.hu
Kelt: 2021-08-31