Már a gyógyszertárakban sem kötelező a maszkhasználat
Miután Magyarországon elérte az 5,5 millió főt a beoltottak száma, számos korlátozást eltöröltek, azonban az egészségügyi intézményekben való maszkviselésre vonatkozó enyhítés csak e hét szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben – értesült a Telex.hu.

A rendelet szerint nem kell maszkot viselniük a betegeknek a kórtermükben, a hat év alattiaknak, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élőknek.

Az egészségügyi intézményekben dolgozóknak sem kötelező a maszk a betegek elől elzárt területeken. Így a pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, az orvosi és nővérszobában, valamint az irodai és egyéb munkahelyen.

A szociális intézményekről is rendelkeztek. Továbbra is kötelező maszkot venniük az ott dolgozóknak és a látogatóknak, ha nincs védettségi igazolványuk. A beoltatlan ellátottaknak pedig a látogatójuk fogadásakor, a közösségi programokon és a közösségi terekben kell maszkot viselniük.

Szintén nem kell maszkot viselni július 7-től a gyógyszertárakban sem – írja a Telex.hu a Magyar Gyógyszerészi Kamara Facebook-oldalán megjelent bejegyzésre hivatkozva. Légúti betegségre utaló tünetek esetén azonban továbbra is ajánlatos a maszk használata – jegyzi meg a lap.

Forrás: telex.hu
Kelt: 2021-07-09