Új kórházfinanszírozási modellt vetített előre az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője
A kormánynak határozott elképzelései vannak arra vonatkozóan, hogy hogyan folytatná a tavaly elindított egészségügyi átalakítást, azonban ennek felelősét nem az Emberi Erőforrások Minisztériumában kell keresni a jelek szerint.

A tervekről ugyanis a napokban Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője számolt be egy előadásában. A cél a kórházi adósságok növekedésének megállítása, amit részben új finanszírozási rendszerrel támogatnak meg – írja összefoglalójában a Portfolio.hu.

Szakmai rendezvényt szervezett múlt csütörtökön az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy folyóirat XIX. IME Országos Egészségügyi Infokommunikációs Konferencia címmel, ahol a medicalonline.hu szakportál beszámolója szerint nem Kásler Miklós tárcavezető és nem is Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár számolt be az állami egészségügy átfogó átalakításának terveiről, hanem az országos kórházi főigazgató.

Jenei Zoltán az eseményen felidézte, hogy az egészségügy átalakításának első mérföldköve a Magyar Orvosi Kamarával történt egyeztetést követően az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény elfogadása volt. Szerinte a járvány okozta zaklatottság ellenére is jó és bátor döntés volt a kormánytól, hogy belevágott a reformba – idézte Jenei Zoltánt a Portfolio.hu.

Az OKFŐ vezetője elismerte, hogy több forrás kell az egészségügy átalakításához. Elmondása szerint a többletpénz az unió helyreállítási alapjából, a következő hétéves konvergencia program keretéből, valamint hazai forrásokból érkezik majd. A Világgazdaság múlt heti beszámolója azt emeli ki az előadásból, hogy a cél az, hogy a kórházak adóssága év végén ne haladja meg a hatmilliárd forintot.

Azt is bejelentette a VG cikke szerint, hogy ennek érdekében az irányítási és strukturális környezethez is hozzá kellett nyúlni, azonban a reformfolyamat nem áll meg itt. Ennek érdekében új finanszírozási modulokat vezetnek be, a teljesítményvolumen korlát helyére lépő éves keretgazdálkodás ennek egyik első lépése.

Ellátás sehol nem szűnik meg, ám a gyógyításnak sokkal hatékonyabbnak kell lennie – hangsúlyozta Jenei Zoltán. „Sem szakmai, sem költségvetési, sem irányítási ok nincs arra, hogy kórházat kelljen bezárni Magyarországon, azonban a területi ellátási kötelezettségeket elemezni kell, a városi, a megyei ellátások és az országos intézetek szintjén is, a szétaprózottság már nem fenntartható” – mondta a Világgazdaság írása szerint. Fontos terv továbbá, hogy rugalmas, nem ágyszámokhoz kötött, a minőségi ellátást ösztönző finanszírozási környezet kialakításán dolgoznak.

A tervek szerint ez 2022. január elsején indulna, az intézményvezetőket, valamint a gyógyító orvosokat is arra motiválnák, hogy jobb és hatékonyabb ellátást nyújtsanak a betegeknek. Szavaiból az is kiderült, hogy nagy reményeket fűz a kórházi rendszert is tehermenetesítő, praxisközösségekre épülő alapellátási modellhez.

A főigazgató azt is kiemelte, hogy a szabad orvosválasztás jogát garantálni kell, ezt a jövőben sem kívánják korlátozni.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2021-06-07