A járvány ellenére is jó évet zárt a Hungaropharma
A Hungaro­pharma forgalma is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly tizenöt éves rekordot döntött a vényköteles gyógyszerek értékesítése – írja a Világgazdaság Online.

A koronavírus-járvány évében 402,5 milliárd forint nettó árbevételt ért a Hungarpharma Zrt., csaknem 31 milliárd forinttal nagyobbat, mint 2019-ben – derül ki a kőbányai központú gyógyszer-nagykereskedő éves konszolidált beszámolójából. A magyar tulajdonú vállalat piaci részesedése több mint 40 százalék, 2019-es árbevétele alapján a Figyelő top 200-as listáján Magyarországon a 24. helyre került.

Az elmúlt évek nagyon komoly költségrobbanással jártak a gyógyszer-nagykereskedő cégek számára – mondta Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a vállalat honlapján elérhető videóban. A videóból az is kiderül: már két-három éve jelentős problémát okoz a megfelelő munkaerő felvétele és megtartása.

Feller arról is beszélt: a költségek emelkedése kihat a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatok jövedelmezőségére.

Például a szállítási kiadások azért növekedtek, mert sok társaságnak gépkocsiparkot kellett váltania ahhoz, hogy megfeleljen a Good Distribution Practice (GDP) elveknek. Biztosítaniuk kell ugyanis a gyógyszertárakba történő szállítás során azt az előírt hőmérsékletet, amely a termékek törzskönyvi dokumentációjában szerepel. Viszont a piac és a fedezet növekedése nem tartott lépést ezzel a költségemelkedéssel.

A vg.hu cikkéből szintén kiderül: a Hungaropharma több tízmilliárd forintos árbevétel-bővülése is hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban Magyarországon tizenöt éves rekordot döntött a vényköteles gyógyszerek 558,7 milliárd forintos értéke – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből. Az eddig évekig csúcstartó 2011-es 501,7 milliárd forintos forgalmat 2019 után, 2020-ban is felülmúlta a forgalom: 2019-ben 181 millió, tavaly 185 millió doboznyi gyógyszer kelt el.

Az elmúlt években azonban a gyógyszerek értékét, illetve az eladott mennyiségét tekintve egyre eltérőbb mértékben nőtt a forgalom. A gyógyszerek termelői és beszerzési ára ugyanis emelkedik, de a betegek száma gyakorlatilag változatlan. Ezt tükrözi, hogy a tavalyi forgalom 5,2 százalékkal bővült, de az eladott mennyiség csupán 1,9 százalékkal. Ennek az eltérésnek az az oka, hogy míg 2006-ban egydoboznyi gyógyszer átlagosan 2175 forintba került, tavaly már mintegy 3020 forintba – írja a lap.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2021-06-07