Romániában a gyógyszertárak is végezhetnek antigén gyorsteszteket
Romániában ezentúl a közegészségügyi hatóságok által akkreditált gyógyszertárak is elvégezhetik a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas antigén gyorsteszteket – közölte kedden a bukaresti sajtó az erről szóló, előző nap kiadott miniszteri rendeletet ismertetve.

A szolgáltatást felvállaló gyógyszertárak alkalmazottai tíz napon belül megkapják a szükséges kiképzést ahhoz, hogy – védőfelszerelésbe öltözve, egy megszabott órarend szerint a helyiség egy legalább négy négyzetméteres elkülönített részében – szakszerűen végezzék el az orr-, vagy garatváladék vételezését. A gyógyszertárakat az adott településen mért fertőzési ráta függvényében látja el több-kevesebb ingyenes gyorsteszttel a minisztérium, azzal a kikötéssel, hogy azokat a patikák nem értékesíthetik.

A kezdeményezés célja az, hogy a kereskedelemben már hónapok óta kapható gyorsteszteket szakszerűen használják fel és azok eredménye bekerüljön a statisztikába. A fertőzésgyanús emberek és környezetük gyorsan és helyesen elvégzett tesztelése jelentős segítség a járvány terjedésének megfékezésében – mutatott rá Ioana Mihaila egészségügyi miniszter.

A tesztelésre vállalkozó gyógyszertáraknak a betegeiket is tájékoztatniuk kell arról, hogy pozitív eredmény esetén a közegészségügyi hatóság is nyilvántartásba veszi őket, márpedig ennek pedig egyenes következménye, hogy elrendeli elszigetelésüket és kontaktjaik letesztelését.

Romániában lecsengőben van a járvány harmadik hulláma, de az egészségügyi szakemberek több ízben felhívták a figyelmet arra, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a koronavírus-fertőzöttek valós számát: a tünetmentes fertőzötteken kívül megszaporodott a „rejtőzködő” fertőzötteké is, akik a kéthetes elkülönítést elkerülendő nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett gyorstesztjük.

Forrás: MTI
Kelt: 2021-05-13