Ígéretes a Pfizer koronavírus-gyógyszere egy friss kutatás szerint
Laboratóriumi körülmények között már erős antivirális aktivitást mutat a Pfizer által a SARS-CoV-2 vírus ellen fejlesztett tabletta, amely később akár a közönséges megfázás ellen is hatékony lehet. Az embereken végzett kutatást most kezdi meg az amerikai gyógyszergyártó, de az állatkísérletek alapján nagyon ígéretes a készítmény. Év végére lehet kész a gyógyszer – írja a Napi.hu a brit Telegraph nyomán.

A Pfizer egyelőre nem nyilatkozik az elvégzett laboratóriumi tesztek részleteiről, de azt állítja, hogy az általa fejlesztett gyógyszer laboratóriumi körülmények között „erős antivirális aktivitást mutatott a SARS-CoV-2 ellen”, valamint más koronavírusok ellen is, ami a közönséges megfázás és a jövőbeli világjárványok elleni gyógyítás lehetőségét is felveti – írja a Napi.hu.

„A PF-07321332-t olyan potenciális orális terápiaként terveztük, amelyet a fertőzés első jeleinél alkalmazni lehet anélkül, hogy a betegeket kórházba vagy intenzív osztályra kellene szállítani” – mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos főigazgatója és a Pfizer világszintű kutatás-fejlesztési és orvosi részlegének elnöke a múlt hónapban kiadott hivatalos közleményben. A brit Telegraph megszerezte az első humán kísérletekben részt vevőknek adott dokumentumok másolatát, amely szerint „a kísérleti gyógyszer biztonságosságát állatokon vizsgálták. Ezekben az állatkísérletekben nem azonosítottak jelentős kockázatokat vagy aggodalomra okot adó biztonsági eseményeket, és a gyógyszer nem okozott mellékhatásokat a klinikai vizsgálatokban alkalmazott dózisszintek egyikén sem”.

A vizsgálat három fázisra oszlik, és 145 napig tart, amelyhez további 28 napot adnak hozzá a „szűrés és adagolás” idejére. Minden résztvevő számára több éjszakára a vizsgálati helyszínen kell maradnia majd. A „randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált, egyszeri és többszörös dózis eszkalációs vizsgálat” célja annak megállapítása, hogy a különböző adagolási sémák mennyire jól vagy másképp tolerálhatók az embereknél.

A PF-07321332-t a HIV kezelésére használt antivirális szer, a Ritonavir alacsony dózisával kombinálva fogják alkalmazni. Ez „emlékeztetőként” növeli a PF-07321332 mennyiségét a résztvevők vérében – írja a lap, hozzátéve, hogy amennyiben eredményesek a vizsgálatok, legkorábban az év végére válhat elérhetővé a tabletta.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2021-04-28