Már több mint 2,5 millió adag vakcinát szállított Magyarországra a Pfizer
Átlépte a 2,5 milliót a Pfizer által eddig Magyarországra szállított, Covid-19 elleni vakcinaadagok mennyisége – írta a gyógyszercég közleményében.

A vállalat kedden azt közölte az MTI-vel, hogy több mint 355 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett kedden Magyarországra, ami 30 százalékkal több, mint egy héttel korábban. Hozzátették, ez már a tizenkilencedik magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett Comirnaty nevű oltóanyagból.

A Pfizer és a BioNTech az év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint kétmilliárd adag Covid-19 vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte.

Az Európai Bizottsággal április 14-én bejelentett megállapodás értelmében felgyorsítják 50 millió adag oltóanyag szállítását, így 2021 második negyedévében várhatóan 250 millió adag Comirnaty vakcinát szállítanak az Európai Unióba.

Magyarország kapcsán azt írták: a Pfizer az első negyedévre leszállított több mint 1,5 millió adag vakcinát, a második negyedévtől pedig jelentősen megnövelte az országba szállítandó vakcinadózisok számát. Így áprilisban már majdnem 1,1 millió adag Comirnaty vakcina érkezett az országba, és csak májusban további 1,3 millió adagra lehet számítani.

Forrás: MTI
Kelt: 2021-04-28