Új betegazonosítási rendszer kialakítására írtak ki közbeszerzést
Közbeszerzési eljárást írt ki az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) egy úgynevezett ápolástámogató rendszer kialakítására, amely megkönnyíti a szakápolók munkáját. A tervek szerint a jövőben a betegazonosítás alapja a beteghez kötött vonalkód vagy QR-kód alkalmazása és leolvasása lesz – írja a Világgazdaság.

Az egészségügyi ellátórendszerben vannak azonosítási problémák – mondta a Világgazdaságnak Belicza Éva egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségügyi Menedzserképző Központjának szakmai vezetője. Nem feltétlenül a betegek azonosítása során történik tévedés, hanem a beteghez tartozó leleteket, dokumentumokat cserélik el, ezek összerendezése pedig nagyon fontos tényező a betegellátás során.

A digitális megoldások sokat tudnak segíteni a humánerőforrás-hiánnyal küzdő és leterhelt egészségégügynek a betegellátás során – írja a lap.

Ha a digitális eszköz leolvassa az orvos vagy ápoló helyett a beteghez tartozó adatokat, ez óriási segítség lehet az egészségügyben dolgozók számára – tette hozzá Belicza Éva. Szerinte fontos lenne, hogy a gyógyszer adagolásával kapcsolatos adatokat is megjelenítse a rendszer.

Az egészségügyi ellátás során bekövetkezett nemkívánatos események, mint például az esésekből, tűszúrásokból adódó sérülések, gyógyszer adagolással kapcsolatos problémák, kórházi fertőzések, ellenoldali műtétek, a rendszerhibák feltárásával 50-60 százalékban elkerülhetők, ebben a digitális megoldásoknak jelentős szerepe lehet.

Az Okfő által meghirdetett, az Európai Unió Közbeszerzési Értesítőjében megjelent tender célja, hogy a szakápolók munkáját segítő eszköz- és szoftverrendszer 96 vidéki és fővárosi intézményben legyen elérhető, valamint kompatibilis legyen a már meglévő kórházi rendszerekkel, többek között az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerelemeivel – írja a vg.hu.

A lap szerint az elkészült rendszer felhasználóinak száma az országos kiterjesztést követően 25 ezer fő is lehet, és előfordulhat, hogy egyszerre 13-16 ezer egészségügyi dolgozó egyidőben veszi igénybe a szoftvert. A fejlesztéshez 16 ezer övre csatolható hordozható mobil készülékre, töltőre és dokkoló állomásra van szükség, valamint a betegazonosításhoz használható karszalagok nyomtatásához szükséges nyomtatóra. A kódot a betegfelvételnél karszalagra vagy csuklópántra kell majd nyomtatni.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2021-04-28