Várandós nőkre különösen veszélyes a COVID egy friss kutatás szerint
A várandós nők kiemelt kockázati csoportba tartoznak a koronavírus szempontjából, gyakori náluk a terhességi magas vérnyomás, a koraszülés és a babáknál is több a rendellenesség. A sok ország adatain alapuló, az Oxford Egyetem által koordinált nemzetközi kutatásból az is kiderül, hogy milyen eséllyel kapják el a fertőzést az újszülöttek.

Az Oxfordi Egyetem által vezetett vizsgálat Brazíliától Oroszországon át Indiáig 43 egészségügyi intézményből gyűjtött 2020-as adatokat a terhességi Covid lefolyásáról. 706 fertőzésen átesett kismama várandósságát hasonlították össze kétszer annyi, a koronavírust megúszó társukéval, és a vizsgálat megerősítette az alapképletet: a várandósok egyértelműen kiemelt kockázati csoportba tartoznak – írja a Telex.hu a Science-ben megjelent tanulmány nyomán.

Az eredmények szerint a koronavírus-fertőzött kismamáknak 76 százalékkal nagyobb esélye van a terhességi magasvérnyomásra, háromszor nagyobb valószínűséggel lesz súlyos fertőzésük, és ötször akkora eséllyel kerülnek intenzív osztályra, mint más édesanyák. A vizsgálatba bevont covidos anyák közül 11-en haltak meg időközben a fertőzésben, míg az egészségesek közül csak egy valaki vesztette életét a vizsgálat hónapjai alatt – derül ki a Science-ben megjelent tanulmányból.

A kutatás adatai szerint Covid-19 esetén 60-97 százalékkal több a koraszülés, és a koraszülések miatt ötször annyi az újszülötteket érő komplikáció: döntően fejletlen tüdő, agyi visszamaradás, látászavarok. Az eredményekből az is kiderül, hogy a fertőzött anyától született kisbabák kisebb része, 13 százaléka kapta el a fertőzést – ennek valószínűségét növelte, ha császárral születtek. A kutatás szerint ugyanakkor a szoptatás nem veszélyes, hiszen az anyatejjel az adatok szerint nem lehet továbbadni a vírust.

Forrás: telex.hu
Kelt: 2021-04-28