Jelentősen megélénkült az Aspirin Protect iránti kereslet
Több gyógyszertár is az Aspirin Protect iránti kereslet jelentős növekedéséről számolt be a Pénzcentrum.hu-nak. A lap szerint főként a legkisebb, 28 szemes kiszerelést viszik, de a nagyobb kiszerelések forgalma is nagyot nőtt. Mindennek hátterében az AstraZeneca oltásokkal kapcsolatos híresztelések állnak: a legtöbben azért szedik ezt a gyógyszert, mert úgy hiszik, ezzel megelőzhetik a vakcina ritka mellékhatását, a vérrögképződést. A szakértők azonban nem ajánlják az Aspirint erre a célra – írja a lap.

A Pénzcentrum megkeresésére a Kígyó Patika megerősítette, hogy náluk is jobban keresik a betegek a vérrögképződés gátlására szolgáló tablettákat, az Aspirin Protect minden kiszerelésének a forgalma (28x, 56x, 98x) háromszorosára nőtt patikájukban. A Pingvin Patika szintén keresletnövekedésről számolt be az Aspirin Protect 28 szemes kiszerelése kapcsán, az ő hálózatukban 41 százalékkal nőtt az eladás márciusban, és ez a tendencia folytatódik, illetve fokozódni látszik április hónapra is.

Az Aspirin Protect népszerűsége – patikusok, háziorvosok elmondása szerint is – az AstraZeneca oltások körüli hírverésnek köszönhető. Az oltások után 7-14 nappal ugyanis egyes ritka esetekben előfordult, hogy a beoltottaknál, vérrög alakult ki, amely tüdőembóliához, stroke-hoz, trombózishoz vezetett. Ahogy egyre több országból jelentettek ilyen eseteket, több helyen leállították az oltások beadását további kivizsgálásig. Ugyanakkor az Aspirin Protect terápiás haszna megkérdőjelezhető ilyen esetekben, ugyanakkor a lapnak név nélkül nyilatkozó szakemberek úgy fogalmaztak, „ártani nem árt, ezért nem szokták a pácienseket lebeszélni róla”.

Valójában a vérrögképződés igen ritka mellékhatás, a tényleges kockázat elenyésző (250 ezer oltott közül legfeljebb 1-nél fordult elő). Az európai lakosság körében átlagosan évi 800 000 ilyen eset fordul elő, ami az összlakosságra vetítve azt jelenti, hogy 10 000 európai lakos közül átlagosan 11-nél alakul ki trombózis/tüdőembólia évente, ehhez képest a 250 ezer oltottból 1 sokkal jobb arány. A WHO és az EMA is azt hangsúlyozza, hogy az AstraZeneca oltás kockázata szinte elenyésző – emlékeztet a lap.

Forrás: penzcentrum.hu
Kelt: 2021-04-28