Több hónapos mélypontra került a gyógyszerforgalom februárban
Idén februárban tovább csökkent a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma, az előző év februárjához képest a forgalom 3,7 százalékkal, a dobozszám 14,7 százalékkal esett vissza. A koronavírus-járvány erősödése, valamint a lakosság otthoni munkavégzése, az iskolák zárvatartása, valamint a kötelező távolságtartás egyaránt mélypontra juttatták a vényköteles gyógyszerforgalmat – írja a Napi.hu a Hifylabs adatai nyomán.

A legfrissebb adatok alapján a bruttó forgalom 43,7 milliárd forintot tett ki 2021. februárban. A támogatott vényköteles forgalom januárhoz képest 1,6 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 3,7 százalékkal csökkent – áll a Hiflylabs elemzésében, amit a Napi.hu közölt.

Februárban a koronavírus-járvány harmadik hullámának a felfutása miatt jelentősen csökkent az orvos-beteg találkozások száma. A betegek nehezen jutnak be az orvosokhoz, halasztották a műtéteket is, ez látszik a februári eladásokban. A támogatott vényköteles gyógyszerek darabszáma 13,9 millió dobozt tett ki februárban, amely az elmúlt 9 hónap legalacsonyabb volumenű eladása. 2020 februárjához képest 14,7 százalékos, míg 2021. januárhoz képest 1,2 százalékos a lassulás, ami minden gyógyszercsoportot érintett.

A megyei adatok februárban nem mutattak kiugró értékeket a januári alacsony bázis miatt az előző hónaphoz képest. Februárban a legerősebb megyék növekedése is nulla körül alakult, amelyben jócskán szerepe volt a szintén gyenge, előző havi teljesítményüknek. Így januárhoz mérten Bács-Kiskun megyében 0,8, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben pedig egyaránt 0,3 százalékkal emelkedett a forgalom – írja a lap.

Az előző évhez képest csaknem minden megyében csökkenést mértek. Egyedül Pest megye tudta meghaladni a „Covid előtti”, 2020. februári forgalmát: igaz, a növekedés mértéke, mindössze 0,2 százalékot mutatott. A lezárások egyértelmű legnagyobb vesztese megyei viszonylatban a főváros. Budapesten 6,3 százalékkal esett vissza a forgalom az előző évhez képest.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2021-04-28