Asztmagyógyszer is segítheti a Covid-19 fertőzöttek gyógyulását
Egy brit kutatás szerint átlagosan három nappal hamarabb épülnek fel a Covid–19 okozta betegségből azok a páciensek, akik inhalálva budezonidot kapnak – írja a hvg.hu a BBC nyomán.

Újabb olcsó gyógyszerről derült ki, hogy képes csökkenteni a koronavírus-betegség kezdeti tüneteit – közölték az Oxford Egyetem kutatói.

A hírről a BBC nyomán beszámoló hvg.hu szerint a szóban forgó gyógyszer az asztmások körében jól ismert budezonid, amely egy glükokortikoid szteroid; a készítményt nem fertőzéses rhinitis (szénanatha, allergiák), orrpolip, illetve gyulladásos bélbetegség kezelésére is használják.

A tudományos dokumentációkban eddig elérhető eredmények szerint az asztmás betegek nem igazán kerülnek kórházba, ha koronavírus-fertőzés alakul ki náluk. Ennek kutatók szerint éppen az inhalátorok, illetve az abban megtalálható budezonid az oka, amely közvetlenül a tüdőre hatva gátolja a gyulladásos folyamatot.

Az Oxford Egyetem kutatói ebből kiindulva kezdtek vizsgálódni. A Lancet orvosi szakfolyóiratban csak nemrég megjelent (előzetes) tanulmányuk szerint az elmélet helyesnek látszik. A kutatásba összesen 1700 olyan, 50 év feletti embert vontak be, akiknél feltételezhető a súlyos Covid–19 kialakulása. A vizsgálati adatok azt mutatták, hogy az a csoport, amely az első tünetek megjelenése után naponta kétszer kapott a budezonidból, három nappal hamarabb gyógyult fel a betegségből, mint azok az alanyok, akiknél az eddig ismert kezeléseket és a paracetamol tartalmú gyógyszereket alkalmazták.

A kutatók szerint az asztmagyógyszer a kórházba kerülés esélyét is képes csökkenteni. A tudósok április végén tervezik közzétenni a vizsgálatra vonatkozó (teljes) dokumentációt, így a pontos eredményeket is.

Forrás: BBC/hvg.hu
Kelt: 2021-04-13