Többmillió eurós bírságot kapott a francia Servier gyógyszercég

2,7 millió eurós bírságot szabtak ki Franciaország egyik legnagyobb gyógyszercégére, a Servier-re, egykori vezérigazgatóját pedig négy év felfüggesztett börtönre ítélték – írja a 444.hu a Guardian nyomán.

Az ország történetének legsúlyosabb gyógyszerbotrányában emberöléssel és megtévesztéssel vádolták a céget, miután bő három évtizeden át árultak egy eredetileg cukorbetegeknek kitalált, fogyasztószerként hirdetett amfetaminszármazékot. A Mediator nevű készítmény az évtizedek alatt akár kétezer ember halálát is okozhatta.

Az amfetaminok egyik mellékhatása, hogy a fogyasztó egyáltalán nem érzi magát éhesnek. Másrészt jelentősen gyorsítja a szívverést, amely az arra hajlamosaknál súlyos szövődményeket okozott – írja a 444.hu a Guardian cikke nyomán.

A gyógyszert 2009-ben vonták ki a forgalomból, előtte 1976-tól kezdve ötmillió embernek írták fel. Bár egy orvos már 2007-ben figyelmeztetett a problémákra, a Mediatort csak 2009-ben vonták ki a forgalomból. Mivel az állami gyógyszerhatóság nem intézkedett elég gyorsan, 303 ezer eurós bírságot kapott a bíróságtól.

Forrás: 444.hu/The Guardian
Kelt: 2021-03-29