Szájon át szedhető koronavírus-gyógyszert tesztel a Pfizer
A Pfizer elkezdte a COVID-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelésének korai szakaszát, a szert a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek – közölte kedden az amerikai gyógyszeripari vállalat.

Az antivirális gyógyszerjelölt laboratóriumi kísérletekben meggyőző hatékonyságot mutatott a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 új típusú koronavírus ellen.

A gyógyszerjelölt neve PF-07321332, és egy fehérjebontó enzimgátlóról van szó, amely megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben. Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, mint a HIV vagy a hepatitisz C ellen, önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva. A Pfizer szerint ez a molekulafajta jól tűrt kezelés lehet a COVID-19 ellen, mivel a jelenleg piacon lévő, hasonló elven működő terápiák esetében nem jeleztek biztonsági kockázatokat – írja a Házipatika.com az MTI nyomán.

A vállalat egyébként tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes gyógyszerjelöltet is a klinikai próbák korai szakaszában kórházban kezelteken is. "Együtt a két (szájon át szedhető és intravénás) jelöltnek megvan a potenciálja arra, hogy egymáshoz illesztett kezelést eredményezzen, amely kiegészíti az oltást, ha a betegség felüti a fejét" - mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője.

Forrás: hazipatika.com/MTI
Kelt: 2021-03-25