33 ezer doboz favipiravirt adtak ki eddig a gyógyszertárakban
Eddig közel 37 ezer doboz favipiravirt írtak fel a háziorvosok, amelyből 33 ezer dobozt már ki is adtak a gyógyszertárakban – írja a Portfolio.hu a kormányzati koronavírus-portál közlésére hivatkozva.

Március kilencedike óta a háziorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében korábban már hatásosnak bizonyult favipiravir tablettát az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát.

A favipiravir egy antivirális szer, ami segít meggátolni a koronavírus szaporodását a szervezetben. A gyógyszer Magyarországon ingyenesen kiváltható. A favipiparir készletet a kínai és japán beszerzések mellett már a hazai gyártás is garantálja, már két hazai gyártó is gyárt favipiravir tartalmú gyógyszert: az Egis és a Meditop.

Jelenleg minden gyógyszertár részére, és rajtuk keresztül minden koronavírusos beteg részére – akinek a háziorvosa vagy a Covid ambulancia orvosa javasolja – hozzáférhető a favipiravir. A Hungaropharma minden Magyarországi gyógyszertár részére képes legalább napi egyszer kiszállítani a megrendeléseiket.

A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges, és magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt – emlékeztet a Portfolio.hu.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2021-03-25