Az EMA külső szakértőktől kér tanácsot az AstraZeneca oltóanyagáról
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) külső szakértők részvételével tanácskozást tart március 29-én, a téma az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának esetleges mellékhatásairól folyamatban lévő értékelés – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség csütörtökön.

A testület kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hematológiára, infektológiára, immunológiára és járványtanra specializálódott, illetve kardiovaszkuláris gyógyszerészettel foglalkozó szakértőkkel egyeztet arról, milyen lehetséges vérrögképződési kockázatai lehetnek az AstraZeneca által kifejlesztett vakcináknak. A PRAC az április elejére tervezett újabb tanácskozáson jelenti be az egyeztetés eredményeit.

Az EMA múlt csütörtökön bejelentette: az előzetes vizsgálatok alapján megállapítható, hogy nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között. A testület ügyvezető igazgatója szerint az AstraZeneca cég vakcinája „biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügynökség nem zárhatja ki véglegesen a vérrögképződéses rendellenességekkel való ritka összefüggést, és további vizsgálatot tart szükségesnek.

Március közepén több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több beoltott szervezetében vérrög képződött. Az EMA múlt csütörtöki bejelentés óta azonban több államban tovább folytatták az oltást a brit-svéd vállalat termékével.

Forrás: MTI
Kelt: 2021-03-25