Eurostat: A magyar egészségügyi ráfordítás a harmadik legalacsonyabb az EU-ban
A magyar állam egészségügyi ráfordításai az elmúlt tíz évben GDP öt százalékáról a 4,5 százalékára mérséklődtek, ami a harmadik legalacsonyabb az EU-ban. Ennél kevesebbet a GDP arányában csak Lettország (4,2), illetve Olaszország (4 százalék) költött – írja a Népszava az Eurostat adatai alapján.

Az Eurostat adatai szerint az EU tagállamai átlagosan a GDP hét százalékát fordították egészségügyi kiadásokra, a térségbeli országok közül Ausztriában ez az érték 8,3 százalék volt, de Csehországban is a bruttó hazai termék 7,6 százaléka jutott erre a célra – írja a Népszava az Eurostat március elején publikált, 2019-es adatok összegző kimutatása nyomán.

A magyar egészségügy alulfinanszírozottsága közismert, miközben a kormány azzal igyekszik cáfolni ezt a tényt, hogy hangsúlyozza, 2010-hez képest nominálisan mennyivel növekedtek az egészségügyre fordított kiadások, ami igaz is, ám a GDP-arányos kiadások csökkentek és messze elmarad az uniós átlagtól.

Az egészségügy mellett a közoktatás az, ahol szintén gyengén teljesít a magyar állam, annak ellenére, hogy az erre fordított kiadások – a GDP 4,7 százaléka – pontosan megegyeznek az uniós átlaggal. Itt hasonló a gond mint az államigazgatásban: az elégségesnek tűnő források ellenére a rendszer azt rosszul hasznosítja – értékel a lap.

A magyar államháztartás 2019-ben a GDP 12,7 százalékát fordította a nyugdíjakra és szociális ellátásokra, míg az uniós átlag 19,3 százalék volt. Az adatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a magyar állam kiugróan sokat fordít a saját működésére: míg az EU 27-ek átlagosan a GDP 5,8 százalékát költik a bürokráciára, Magyarország a GDP 8,2 százalékát költötte ugyanerre 2019-ben.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2021-03-22