Milliárdos fejlesztés indult az országos kardiovaszkuláris intézetben
Magyarországon még nem elérhető kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozásokat vezet be a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet uniós, külföldi társintézetekkel együttműködve több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból.

Az intézet szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az újszerű technológia elsajátításával és a szükséges eszközök, berendezések beszerzésével katéteres magzati szívbillentyű-beavatkozásokra és a krónikus tromboembóliás (vérrög okozta) pulmonális hipertónia (magas kisvérköri nyomás) komprehenzív, azaz sokrétű kezelésére nyílik lehetőség.

A katéteres magzati szívbillentyű-beavatkozáskor speciális – ultrahangkontroll mellett bevezetett – ballonkatéterrel tágítják a billentyűt. A beavatkozással az újszülöttek mintegy negyven százalékánál megelőzhető a szívelégtelenség kialakulása és elkerülhető a szívműtét. A kritikus billentyűszűkületek méhen belüli felismerése és korai kezelése emellett jelentősen növeli az élettartamot és javítja az életminőséget.

A krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia gyógyítható betegség, Magyarországon azonban jelenleg csak gyógyszeres kezelés érhető el, amelytől nem várható végleges gyógyulás. A bevezetendő pulmonális endarterektómia (az artéria belső faláról sebészi úton eltávolítják a szűkületet okozó lerakódást) és ballonos pulmonális érplasztika célzott gyógyszeres kezeléssel együtt sokkal eredményesebb – írták. Hozzátették: ezek az eljárások széles körben elérhetők lesznek.

Az intézet a Széchenyi 2020 „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” című pályázaton 100 százalékos támogatást nyert el. A projekt február 1-jén indult, és várhatóan 2022 végén zárul le.

Forrás: MTI
Kelt: 2021-03-17