Több ország is felfüggesztette az AstraZeneca vakcinájának használatát
Elővigyázatosságból egyre több európai országban felfüggesztik az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca gyógyszervállalat által közösen kifejlesztett védőoltás alkalmazását. Több olyan esetet is jelentettek a közelmúltban, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében – írja a Házipatika.com az MTI nyomán.

Dániában múlt csütörtökön két hétre felfüggesztették az oltóanyag használatát. A dán egészségügyi hatóságok akkori bejelentése szerint csupán elővigyázatosságból hozták meg az intézkedést, illetve nem lehetett egyértelmű összefüggést kimutatni az oltás és a vérrögképződés között. Mindazonáltal vasárnap a dán gyógyszerfelügyelet már arról adott hírt, hogy nagyon szokatlan tünetei voltak annak a hatvanéves nőnek, aki vérrögképződés miatt meghalt, miután megkapta az AstraZeneca oltóanyagát a COVID-19 ellen. A jelentés szerint a nőnek alacsony volt a trombocitaszintje, a szervezetében pedig vérrögöket találtak. Halálának okát éppen e szokatlan tünetek miatt kezdték vizsgálni – emlékeztet a Házipatika.com.

Dániához hasonlóan több ország is úgy döntött, elővigyázatosságból felfüggeszti az AstraZeneca-vakcina alkalmazását. Az elmúlt napokban a többi között Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, Írország, Luxemburg, Olaszország, Németország, Franciaország, Spanyolország, Szlovénia is hasonló lépésre szánta el magát, illetve kedden a svéd egészségügyi hivatal is bejelentette, hogy szüneteltetik az oltást, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul az ügyben – írja a lap.

Ahogy korábban megírtuk, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt pénteki közleményében úgy fogalmazott: a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel a vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között. Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható.

Forrás: hazipatika.com/MTI
Kelt: 2021-03-17