Már a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt
Megváltozik az igazoltan koronavírusos betegek otthoni kezelése, mivel a favipiravir hatóanyagú készítmény hatásosnak bizonyult a betegek kórházi kezelése során – írja a Világgazdaság Online.

A vírusellenes szer szedésétől állapotjavulás várható, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte, hogy a gyógyszert mostantól háziorvosok is felírhassák Covid-19-cel fertőzött betegek otthoni kezeléséhez – írja a vg.hu.

A terméket az Egis gyógyszergyár készíti, a hatóság decemberben engedélyezte a kórházi körülmények közötti alkalmazását a koronavírusos betegek kezelésére. A gyógyszer egyébként az influenza tüneteit enyhíti, de alkalmazták ebola ellen is – jegyzi meg a lap.

Az országos főgyógyszerész, El Koulali Zakariás azt közölte, kidolgozták a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmény alkalmazásával kapcsolatos szakmai protokollt, a gyógyszert már nemcsak kórházakban lehet alkalmazni, de a koronavírusos betegek meghatározott köre otthon is igénybe veheti. A terápia otthoni alkalmazásával az egyik cél, hogy minél kevesebb koronavírusos beteg kerüljön kórházba – közölte az országos főgyógyszerész.

Március 9-én kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is közleményt adott ki a favipiravir otthoni alkalmazásáról, utóbbi ezen a címen olvasható.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2021-03-09