Durva gyógyszerválságot hozhat a rendezetlen Brexit
Ahogy vészesen közeledik a Brexit határnapja – a jelenlegi felállás szerint október 31-e -, egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy súlyos gyógyszerhiányt okozhat Európában, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Múlt héten brit élelmiszergyártók arra hívták fel a figyelmet, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén az országban hiány alakulhat ki egyes friss élelmiszerekből. A gyógyszergyártók most hasonló aggodalmaknak adtak hangot a gyógyszerekkel kapcsolatban, és éppen ezért néhányuk “tartalék” légi árufuvarozási kapacitást is fenntart, hogy szükség esetén utánpótlást tudjon szállítani.

Az egészségügyi ellátásra gyakorolt hatás mindazonáltal Nagy-Britannián kívül is érezhető lesz. A brit parlament jelentése szerint 2016-ban mintegy 45 millió csomag gyógyszert szállítottak Nagy-Britanniából az EU többi részébe – és ez közel 12 milliárd font értékű kereskedelmet jelentett.

A szakértők szerint elkerülhetetlenek bizonyos zavarok, ha az ország megállapodás nélkül hagyja el az EU-t. Noha a brit kormány Boris Johnson hivatalba lépése óta fokozza az előkészületeket a megállapodás nélküli kilépésre (és egyébként 434 millió fontot tervez elkülöníteni a gyógyszerkészletek felhalmozására, hogy biztosítsa a folyamatos ellátást), az új kormányfő határozott álláspontja az, hogy a szigetország EU-tagsága mindenképp megszűnik a Brexit jelenleg érvényes határnapján, akár sikerül megállapodásra jutni az Európai Unióval, akár nem.

Na mármost, előfordulhat, hogy egyes gyógyszereknek addigra nem lesz meg a szükséges hatósági engedélye, hogy továbbra is behozzák őket Nagy-Britanniából. Az ipari adatok azt mutatják, hogy évente körülbelül 1 milliárd csomag gyógyszer “vándorol” az egyik vagy a másik irányba.

Emellett a fokozott vámellenőrzés szintén megzavarhatja a gyógyszerek és az ezek előállításához szükséges vegyi anyagok szállítását – mondják a szabályozók és az ipar képviselői. “Annak ellenére, hogy az iparág intenzíven készül minden forgatókönyvre, a no-deal Brexit igencsak veszélyezteti a gyógyszerellátást” – fogalmazott Andy Powrie-Smith, az Európai Gyógyszeripari Vállalatok és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) tisztviselője.

Az Európai Unióban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökség, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a blokk felkészült a Brexitre, és csaknem befejezte az ellenőrzése alatt álló közel 400 gyógyszer engedélyezését, amelyek további “tisztítást” igényeltek Nagy-Britannia közelgő kilépése miatt. Mindazonáltal három olyan gyógyszer engedélyezése még folyamatban van, amelyeknek uniós szintű licenszre van szükségük – mondta egy EMA-tisztviselő. Az ügynökség adatai szerint ráadásul más alapvető gyógyszerek kereskedelmét is blokkolhatják a Brexit miatt felmerülő felügyeleti akadályok miatt.

Az ügynökség az egyetlen szerv, amely engedélyezheti az EU 28 tagországában a leggyakoribb és a súlyosabb betegségek – köztük a rák, a cukorbetegség és az influenza – kezelésére szolgáló új gyógyszerek eladását.

Súlyosbodó gondok

További probléma, hogy számos más, nemzeti szinten engedélyezett gyógyszer szintén veszélybe kerülhet, lévén csaknem 6 000 ilyen gyógyszernek kell új engedélyezési folyamaton keresztülmennie a Brexit után. Az EMA tisztviselője szerint az ügynökségnek nincs “teljes képe” a nemzeti szinten engedélyezett gyógyszerek helyzetéről az EU-tagállamokban.

Hollandia februárban kijelentette, hogy 50 fajta gyógyszert fenyeget “kritikus hiány” megállapodás nélküli Brexit esetén. “Ezek közül a legtöbbel kapcsolatos aggodalom azóta megoldódott, ám egyes, kevésbé nélkülözhetetlen gyógyszerekkel kapcsolatban még merülhetnek fel problémák” – mondta el a holland egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az Európai Bizottság júniusi jelentésében felvette a gyógyszereket és az orvostechnikai eszközöket azon ágazatok listájára, amelyek kapcsán “folyamatos és különös éberségre” van szükség. Számos EU-államban ugyanis már most is hiány van bizonyos gyógyszerekből, mégpedig a gyártással, a szabályozókkal vagy a forgalmazással kapcsolatos problémák miatt.

Az Európai Unió Gyógyszeripari Csoportja (PGEU) által készített felmérés szerint tavaly a megkérdezett 21 európai ország mindegyikében tapasztaltak gyógyszerhiányt – mind közül az oltóanyagokat mondták a legtöbben.

Senki sem jár jól

Nagy-Britanniának a Brexit után több száz új gyógyszer forgalomba hozatalát kell engedélyeznie. Az iparági adatok azt mutatják, hogy a szigetország havonta mintegy 37 millió gyógyszercsomagot importál az EU-ból.

Nagy-Britannia emellett elveszíti a felügyeleti és klinikai vizsgálati képességeit, mivel sok ügynökség – köztük az EMA – már elköltözött Londonból, hogy továbbra tesztelhessen és engedélyezhesse a gyógyszerek forgalomba hozatalát az EU piacán. Ez a tendencia jelentős csapást mérhet a helyi gyógyszeriparra, továbbá szűkebb ellátást és magasabb költségeket eredményezhet. Az EU országai pedig ugyanilyen logisztikai akadályokkal szembesülhetnek a Nagy-Britanniából történő behozatalkor.

Ugyanakkor nem mindenki aggódik: “Rendezetlen Brexit esetén a határ-protokollok miatt felmerülhetnek problémák és késések az ellátási láncban, de azt hiszem, hogy ezeket sikeresen tudjuk majd kezelni” – mondta el a téma kapcsán Eric Van Nueten, a belga Febelco gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója.

Forrás: kitekinto.hu (174224)
Forrás: kitekinto.hu (174224)
Kelt: 2019-08-24

Kapcsolódó cikkek:
Veszélyes fogyasztószereket is forgalmaznak az interneten
Jön a hadüzenet a gyógyszerhamisításnak
Megérkezett Magyarországról Kárpátaljára a kanyaró elleni oltóanyag első szállítmánya
Az amerikai biztosító nem fizette ki a kezelést, csak a kegyes halálhoz szükséges gyógys
Kanyaró: Németországban is ugrásszerűen megnőtt a megbetegedések száma
Elhallgatta a gyógyszergyár a mellékhatásokat, per indul ellene New Hampshire-ben
Akár 580 millió euróba is kerülhet az Európai Gyógyszerügynökség elköltöztetése
47 halálos áldozatot szedett az influenza Romániában
Az antidepresszánsok hatékonyságát bizonyította egy nagyszabású kutatás
WHO: Négyszeresére emelkedett a kanyarós megbetegedések száma
Jelentősen nőnek a bérek a román egészségügyben
Kritikussá vált az immunglobin-hiány Romániában
Jódtablettákat osztogatnak a belga gyógyszertárak nukleáris baleset esetére
Alzheimer-kutatók kapták az idei „idegtudományi Nobel-díjat”
Már kilenc halálos áldozata van a kanyarónak Szerbiában
Hét év börtönre ítélték a HIV-gyógyszerrel spekuláló amerikai üzletembert
Megjósolhatatlan világjárványra figyelmeztet a WHO
Szigorítanák az opiát tartalmú szerek forgalmazását az Egyesült Államokban
Jóváhagyta az EP az uniós gyógyszerügynökség költözését
Kanadában is vizsgálják a Richter méhmiómát kezelő gyógyszerét
Állatkísérletek szerint rákmegelőző hatása lehet a Viagrának
Opiátválság alakult ki az Egyesült Államokban
Az Európai Bizottság tovább korlátozná a vegyi anyagok használatát
Tizenhárom éves korig elkerülhető lehet a felnőttkori cukorbetegség
Tovább terjed a kanyaró Romániában
Újabb skót tinédzser halt bele a stresszoldók használatába
Uniós szakminiszterek: A levegőszennyezés csökkentése nagyobb koordinációt igényel
A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát
A malária gyógyítását elősegítő módszert dolgoztak ki Marosváráshelyen
Több romániai kórházban tüntettek a bérükkel elégedetlen dolgozók