Sikerrel zárult a VIII. Országos Gyógyszertári Asszisztens Továbbképző Konferencia
Sikerrel zárult Kecskeméten a 2017. április 22-23-án megrendezett VIII. Országos Gyógyszertári Asszisztens Továbbképző Konferencia

A szeszélyes tavaszi időjárás sem vette el a kedvét érdeklődő kolleganőinknek, akik Kecskemét öt templom által határolt főterén a Hotel Aranyhomokban részt vettek a meghirdetett programon. Az eddigi tapasztalatokból merítve a rendezők számos olyan kérdés felvetését építették be a tematikába, amelyek a napi gyógyszertári munka aktualitásait tükrözik.

Az egészségügyi ellátó rendszer működése és a gyógyszerellátás jelen pozícióinak áttekintése, ezek társadalmi gazdasági vetületei, a gyógyszertárak működtetésével összefüggő, a közelmúltban és napjainkban történt események ismertetése előkészítette a terepet az egzakt témák megismeréséhez, megvitatásához. A szakasszisztensek és asszisztensek rendkívül komoly és felelősségteljes szerepet töltenek be a gyógyszerellátásban. Akkor tudunk hatékonyan együttműködni, ha ismerjük egymás mozgásterét, feladatait, és együtt készülünk a várható változásokra- fejtette ki dr. Mikola Bálint megnyitó előadásában. A patikákban megjelenő páciensek egészségértése és egészségtudatossága jelentős mértékben meghatározza a gyógyszerkiadó és egészségnevelő magatartást, a kommunikációs módszert. Ezek helyes megválasztása hatékonyabbá teszi a beteg-együttműködést, egyben egészségnyereségi vonzattal párosul- fejtette ki dr. Rixer Mária gondolatvezetésében.

A továbbképzés fő szakmai területe a jelentős, vény nélkül kiadható gyógyszerkészítmények széles palettáját jelentő láz és fájdalomcsillapítás, valamint a szénhidrát anyagcsere voltak. Dr. Birinyi Péter az egyik legnagyobb szakmai kihívást jelentő várandós-gyógyszerelésről, míg Halmos Gábor professzor az új terápiás lehetőségekről adott muníciót a hallgatóságnak. A felnőttkori láz és fájdalomcsillapítás eseteiben alkalmazott készítménycsoportok előnyeit és veszélyeit ismertette dr. Takács Gézáné, különös figyelemmel az OTC portfólióra, míg Fehér Gábor a Sanofi-Aventis munkatársa a fejfájás és csillapítása kérdéseit taglalta előadásában. A szakmai programhoz csatlakozott dr. Juhász Éva a csecsemő és gyermekkori szénhidrát anyagcsere élettanáról és terápiájáról tartott nagy érdeklődést kiváltó prezentációjával. A szakmai program összegzéseként a terápia-menedzsment aktualitásainak ismertetésével húzta össze a szálakat dr. Samu Antal, bemutatva a hivatásfejlesztés tárgyában megfogalmazott célkitűzéseket.

A menedzsmentkérdésekről a már megszokott módon dr. Kovács Zsolt tartott élvezetes és interaktív tréninget a résztvevőkkel, amelyet Lukácsné dr. Fodor Enikő gyógyszertári tapasztalataival és saját felméréseivel súlypontozott. Dr. Simon Kis Gábor tanár úr a gyógyszertári szolgáltatásminőség egyes kérdéseire, az etikus marketinget támogató gyakorlati módszerekre fókuszált gondolatvezetésében. Kiemelt figyelem övezte Bagi Zoltán a Quadro-Byte vezetője előadását, aki az e-egészségügyről és a küszöbön álló e-recept bevezetése kérdéseiről informálta a résztvevőket. „Kikapcsolódás”ként a Fodor Erika által vezényelt OMRON-Hungimpex beteg-adherencia programjáról szervezett workshopban egyeztethették a hallgatók a hallottakat és konzultáltak a lehetőségekről.

A továbbképzés programja meglehetősen feszes elfoglaltságot jelentett résztvevőknek, előadóknak egyaránt. A szünetekben, közös ebéd és vacsora alatt, kávéprogramon számos lehetőség nyílt konzultációkra, baráti beszélgetésekre. A bátrabbakat még fürdőköpenyben is lehetett néha elsuhanva látni a wellness irányában. A szombat esti, a szálloda és a város tetején lévő panorámateremben, öt templom harangja mellett pezsgős koccintás és fagyalaltozás közben hallgatók és oktatók közösen értékelve a tapasztalatokat, javaslatokat fogalmaztak meg a gyógyszertári kollektívák együttműködésének fejlesztésére.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2017-04-24

Kapcsolódó cikkek: