Baráti beszélgetést tartott a MOSZ Budapesti Szervezete
„Hogyan motiváljuk munkatársainkat és önmagunkat” témában tartotta soron következő találkozóját a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének Budapesti Szervezete 2016. április 28.-án a MOSZ székházában.

Meghívott vendégünk dr. Horváth Aliz, coach, szakgyógyszerész volt. Gyógyszertári mindennapjainkat abból a szempontból vizsgáltuk meg, hogy mit tehetünk vezetőként annak érdekében, hogy az általunk kijelölt úton haladjon a patika? Hogyan értessük meg munkatársainkkal, hogy közös a célunk, és emiatt közösek a sikereink/kudarcaink is?

A találkozó során először példákkal kiegészítve az elméleti alapokkal ismerkedtünk meg az alábbi témákban:

- Mi szükséges a jó teljesítményhez, szükségleteink hogyan épülnek egymásra, és ez hogyan befolyásolja az adott teljesítményünket.
- Kinek mi jelenti a motivációt? A méltányos fizetés ugyan elengedhetetlen, de ezenkívül számos egyéb, nem anyagi juttatás formájában megjelenő eszközt is alkalmazhat egy vezető. Erősen motiváló tényező pl., ha bevonjuk munkatársainkat a döntéshozatalba illetve kihívást jelentő feladatokkal bízzuk meg őket.
- Hogyan, mikor és mivel jutalmazzunk? Hogyan tarthatjuk fenn rövid – és hosszútávon kollégáink motivációját?
- Hogyan irányítsuk munkatársainkat? Milyen vezetői magatartás a célravezető, ha munkatársunk tudását/képességeit és cselekvési hajlandóságát vizsgáljuk meg.
- Célkitűzéseink hogyan lesznek hatékonyak? Milyen a jó visszajelzés? Adott cél elérését a folyamatos visszajelzés támogatja arra vonatkozóan, hogy hol tartunk, hogyan tudnánk jobban csinálni az adott feladatot a következő alkalommal.
- Mikor, mit és mi alapján értékeljünk?

Figyeljünk arra, hogy ami jól működik, legyen közkincs! Osszuk meg a jó tapasztalatokat, hiszen így tud mindenki tanulni belőle.

A lényegre törő áttekintés után, egy mindennapi probléma megoldásával foglalkoztunk. A feladat egy gyógyszertár allergiaszezonra vonatkozó gyógyszerkészletének beszerzésére, ennek hatékony kiajánlására, az akcióban résztvevő kollégák motiválására, majd az egyéni és csoportos teljesítmények értékelésére vonatkozott.
A jó hangulatú munka 3 csoportban folyt, majd közösen megbeszéltük a munkacsoportok felvetéseit és megoldásait.

A több mint két órás workshop során a menet közben felmerült kérdéseket is megvitatták a résztvevők. A meghívóban felvetett kérdésre is megkaptuk a választ, azonban feltétlenül szükség van a téma továbbgondolására, testreszabására, adott patikához, adott vezetők és beosztottak mentalitásához igazítására, hiszen csak így tudunk hatékonyan továbbfejlődni.

Köszönöm dr. Horváth Aliznak közérthető, a mindennapokban alkalmazható, a résztvevők gondolait jól irányító („coach-olt") előadását.

A találkozó során felmerült, hogy a dolgozók jutalmazásáról szükséges lenne részletesen beszéljünk, a témára még visszatérünk.

Köszönöm minden gyógyszerész kolléga részvételét, hozzászólását!

A találkozósorozat folytatódik, a következő alkalomról e-mailben tájékoztatjuk a tagokat.

Lukácsné dr. Fodor Enikő
a MOSZ Budapesti Szervezetének elnöke
Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2016-05-02

Kapcsolódó cikkek: