A betegbarát gyógyszertár

Hazánkban az egészségügy jelképévé vált a fehér szín. Gyógyszerészként gondolatban fussunk végig a saját munkaruhánkon: a zoknitól a köpenyig minden ruhadarabunk a tisztaság és egyszerűség fehérségét mutatja. A falak is fehérek, sokszor a bútorzat is. Évek óta viseljük büszkén a köpenyünket, amely egyértelműen jelzi, hogy az egészségügyi dolgozók körébe tartozunk.

Sajnos ez az egyszerű szín és ruhadarab vált a betegek – különösen a gyerekek – orvoslástól (vagy talán a betegségtől?) való félelmének alapjává. A fehér köpeny szindróma számos betegünkön megfigyelhető, a páciens sok esetben az orvosi rendelőben, a gyógyszertárban is bizalmatlan. Egy egyszerű vérnyomásmérésnél is, ami fájdalommentes aktus, a beteg olyan szorongást élhet át a vizsgálat miatt, hogy hamis eredményt jelez a készülék. Számos esetben találkozunk olyan betegekkel, akik pont emiatt a félelem miatt nem mernek kérdezni. Az információ hiánya sokszor vezethet a nem megfelelő beteg-együttműködéshez.

Az orvosi rendelőt elhagyva, a gyógyszertárban a betegek már nagyobb bizalommal fordulnak a gyógyszerészükhöz, így lehetőségünk nyílik a gyógyszer-expediálásához kapcsolódó betegbiztonsági ellenőrzésre és a betegtájékoztatás elvégzésére.

„A munkánkról alkotott benyomást jelentősen befolyásolja az a környezet, ahol a betegellátást végezzük.”

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 2015 óta vizsgáljuk a fiatalkorú betegek egészségi állapotát, gyógyszerszedési szokásait és a fiatalok gyógyszertárról alkotott véleményét. A Gyógyszertár című lap korábbi számában (Gyógyszertár, 2016. november–december, 14–15. oldal) már beszámoltunk arról, hogy a fiatalok sajnos nincsenek tisztában az alapvető gyógyszerszedési szabályokkal, nincsenek a szakszerű információk birtokában, illetve arról, hogy a legtöbben eladóként tekintenek ránk, szakemberekre. A gyógyszertárba járást olyan indokokkal utasítják el, minthogy ott „fura szag van” és „sok az idős beteg”.

Ehhez a vizsgálathoz kapcsolódóan Kertész Éva egészségügyi újságíró, aki egyben a „21 Nő az Egészségügyért” Alapítvány ötletgazdája, a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából diákokat kérdezett meg arról, hogy mikor mennek el a gyógyszertárba, illetve hogyan képzelik el azt a patikát, ahová szívesen lépnek be. A cikk a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság honlapján (www.mgyt.hu) olvasható.

A fiatalok válaszai alapján egy mai, betegbarát gyógyszertárban halk zene szól, ami a sorban állókat jobb kedvre deríti, és ami egyben a sorra kerülő páciens bizalmas kérdéseit is elfedi a várakozók füle elől. A falakon, köpenyeken színeket szeretnének, az arcokon pedig mosolyt. A munkánkról alkotott benyomást tehát igen jelentősen befolyásolja az a környezet, ahol a betegellátást végezzük.

A pharmacytimes.com weboldalon számos szerző érvel amellett, hogy háttérzeneként klasszikus muzsikát vagy régi idők nagy slágereit érdemes játszani a közforgalmú gyógyszertárakban. Jason Poquette, a Pharmacy Healthcare Solutions munkatársa szerint egy ismerős dal kellemes emlékeket idézhet fel, így egy hosszadalmasabb gyógyszertári sorban állás során is mosolyt csalhat az arcokra, bizalmat ébreszthet a környezet és a szakemberek iránt.

A háttérzenének egy gyógyszertárban nyilván lennének hátrányai is, hiszen előfordulhat, hogy a zene miatt a beteg nem hallja tökéletesen a gyógyszerész tanácsait a helyes és pontos gyógyszerszedést illetően.

Ha pedig a betegek jó közérzetét elősegítő személyes megjelenést nézzük, ma már színes köpenyeket is vásárolhatunk, az apró, színes kiegészítőkkel pedig akár a hófehér ruházatnak is divatos, barátságosabb külsőt kölcsönözhetünk.

Végezetül arra bíztatom a kollégákat, hogy játsszanak el a gondolattal, hogyan tehetnék színesebbé és beteg-barátabbá az officinát, és ha szimpatikus ötlet vetődik fel, merjenek színt vinni fehér hétköznapjainkba! A fiatalok hálásak lesznek érte.

Dr. Gyermán Anna
gyógyszerész, PhD hallgató,
Dr. Bácskay Ildikó
egyetemi docens, témavezető
(DE Gyógyszerésztudományi Kar)


Irodalom:
http://www.pharmacytimes.com/news/how-music-heard-in-the-pharmacy-affects-attitudes
http://www.mgyt.hu/hu/rendezveny-hirek/350-gyogyszereszek-vilagnapja-2017-riport

Forrása: MOSZ Info
2018-04-15