„Játék” a piacon

Van az az életkor, amikorra az ember megtanulja, hogy nem feltétlenül kell mindenre reagálni. Mégis, amikor elolvastam dr. Vásárhelyi Csaba gyógyszerész „Jön a nemzeti gyógyszer-nagykereskedő?” című cikkét (Gyógyszertár, 2018. január, 18–19. oldal), úgy döntöttem, hogy ezúttal néhány dologra felhívnám a kollégák szíves figyelmét.

Nem szeretnék itt és most minden felvetéssel, feltételezéssel, találgatással, spekulációval foglalkozni, különösen azokkal nem, amelyek elsősorban más cégeket érintenek. Idéznék azonban néhány mondatot a kolléga cikkéből, amelyek a TEVA nagykereskedelemből történő kivonulása kapcsán íródtak.

„Logikusan a két nagynak, a Hungaropharma-nak és a Phoenix-nek kellett volna káprázatos kedvezményekkel jelentkeznie. A Hungaropharma jelentkezett is, káprázatos kedvezmények ugyan nem voltak, de legalább aktívan jelen volt a patikákban. A Phoenix viszont feltűnő, már-már bántó közönnyel viselkedett.”

Majd később:

„Számomra a Phoenix passzivitása azt jelenti, hogy a cég már nem játszik ezen a piacon.”

Olvastam ezeket a mondatokat, és közben arra gondoltam, hogy mit érezhetnek a kollégáim. Például a kereskedelmi vezetők, a gyógyszertár-látogatók, akik az elmúlt időszakban irdatlan munkát végeztek. Vagy az üzemvezetők, az üzemi dolgozók, a gépkocsivezetők és még sorolhatnám, akik mind-mind maximális erőfeszítéssel próbáltak megfelelni a megnövekedett terhelésnek, ráadásul pont az ünnepek előtt. Talán ennyit a mi passzivitásunkról…

Azt persze nem tudhatom, hogy a kolléga ebből érzett-e valamit, de azt tudom, hogy nagyon sok gyógyszertár igen. És persze az is igaz, hogy bizonyos helyzetekben a cégeknek még akár eltérő stílusuk is lehet, de a lényeg a végeredmény, a teljesítmény, a minket választó partnerek elégedettsége. Így hát pontosítanám dr. Vásárhelyi Csaba véleményét: az ő kifejezésével élve a PHOENIX igenis „játszik ezen a piacon”.

Ami a „káprázatos” kedvezményeket illeti: tudom, hogy egy kedvezmény sosem lehet elég nagy, de szerintem egyik nagykereskedőtől sem lehet elvárni azokat az engedményszinteket, amilyeneket korábban például a TEVA adott a saját termékeire. Nem hiszem, hogy ezt tovább kellene magyaráznom.

Érdekes volt még a láncokról folytatott elmélkedés is:

„A Hungaropharma hirtelen eladja patikai tulajdonrészeit. Más láncok nem követik a példáját.”

Úgy tudom, hogy azok a gyógyszertárak, amelyek ma nyitva vannak, mind teljesítették a törvényi előírásokat. Ez pedig azt jelenti, hogy tulajdonrész-eladások máshol is történtek, de ebben a kérdésben nemcsak a nagykereskedőket lehetne megkérdezni, hanem más, gyógyszerészi tulajdonú cégcsoportokat is.

„A PHOENIX igenis »játszik ezen a piacon«.”

Persze nem szeretném a kolléga „találgatásait” minősíteni, hiszen mindez felfogható egyfajta véleménynek is. Legfeljebb annyit kérnék, hogy a cégünket érintő vaskos megállapítások közzététele előtt a jövőben esetleg konzultáljunk, ha ez lehetséges.

Azt mindenesetre elmondanám, hogy nekem nincsenek új információim államosítási szándékokról, de ha bárkinek lenne, az ne hallgassa el! Csak emlékeztetnék mindenkit, hogy néhány éve, amikor az államosítás kérdése felmerült, pont a Gyógyszerészek Országos Kongresszusán még egy kis „rádiójátékot” is bejátszottam egy előadás keretében arról, hogy mit is jelentene a gyógyszertáraknak egy nemzeti nagykereskedő kialakítása. És arra is emlékeztetnék mindenkit, hogy sok-sok szempont figyelembe vételével ennek a veszélyeire is felhívtam a figyelmet, és ezt azóta is rendszeresen megteszem.

Lehet, hogy ez is megérne egy találgatást, sőt ez érne meg csak igazán? Nem is értem, ha a kolléga, ha már a találgatásokban idáig eljutott, akkor miért állt meg itt? Hiszen szerintem a lényeg – a gyógyszertárak és a gyógyszerellátás jövőbeni sorsa – ott kezdődik, ahol a cikket befejezte, amit már vagy még nem írt meg.

Dr. Küttel Sándor
PHOENIX Pharma Zrt.
az Igazgatóság elnöke, kereskedelmi igazgató

Forrása: MOSZ Info
2018-03-11