Duplán ünnepel az ország Kedvenc Patikája

A lakosság szavazatai alapján 2012 után idén ismét a budapesti Cédrus Gyógyszertár lett az ország Kedvenc Patikája. Janca Tiborné dr. és dr. Janca Tímea kétszeresen is örülnek az elismerésnek, hiszen az általuk vezetett intézmény idén ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját.

Gyógyszertár: Dejá vu érzésem van, hiszen nem először hangzott el a gyógyszertáruk neve a Kedvenc Patikám versengés győzteseként…

Dr. Janca Tímea: 2011-ben írták ki először a Kedvenc Patikám pályázatot, akkor – legnagyobb meglepetésünkre – országosan harmadikok, Budapesten pedig elsők lettünk. Ezen felbuzdulva, a következő évben jobban koncentráltunk rá, aminek köszönhetően meg is nyertük a kiírást. Külön öröm, hogy abban az évben volt 20 éves a gyógyszertárunk. Eltelt 5 év, és nagyon szerettünk volna az újabb kerek évfordulón a díjjal ünnepelni. Úgy tudom, mi vagyunk az első gyógyszertár, amelyiknek sikerült dupláznia.

Azért is örülök a győzelmünknek, mert a betegeink is nagyon vágytak már arra, hogy a patika újra első legyen. Emlékeztek rá, hogy egyszer már elnyertük ezt a kitüntető címet, és hogy akkor ők is támogattak bennünket ebben. Tudták, hogy szeptember 30-án lezárult a szavazás, és a kongresszust megelőző napokban többen is kérdezték, hogy mi lett a végeredmény. Izgultak, hogy jó helyezést érjünk el, így gondolom, ők is nagyon boldogok lesznek, ha értesülnek a sikerről.

Nem tudom, mekkora szerepet játszott a végső helyezés kialakulásában, de nagyon sok voksot küldtünk be papír-alapon, amihez minden egyes hozzánk betérő embert meg kellett szólítanunk, hogy ha úgy gondolja, töltse ki a szavazócédulát.

Janca Tiborné dr.: Semmi mást nem tettünk, mint a patikába betérőket szólítottuk meg. Volt, aki helyben kitöltötte a szavazólapot, volt, aki elvitte és visszahozta. Akadt, aki többet kért belőle, és a családja többi tagjával is kitöltette, úgyhogy tényleg nagyon aktívak voltak.

Dr. Janca Tímea: Ami még hozzájárulhatott a sikerhez, hogy a honlapunknak elég jó a látogatottsága, hírlevelet is küldünk minden hónapban, illetve a Facebook-oldalunkat is aránylag sokan megnézik, és ezeken a csatornákon is buzdítottunk mindenkit a szavazásra. Szerintem nagy lökést adott a végén, hogy az egyik kolléganőmmel készítettünk egy kis videót, amin a játék lezárása előtt három héttel humoros formában igyekeztünk mindenkit rávenni a részvételre.

Gyógyszertár: Néhány szót a patikáról is, ha mondanának…

Dr. Janca Tímea: A gyógyszertár 1992-ben nyílt, a kerület első magánalapítású patikájaként. Kezdetben édesanyám dolgozott ott, majd miután 2008-ban lediplomáztam, én is csatlakoztam hozzá. Jelenleg kilencen vagyunk, a csapat 4 gyógyszerészből és 5 asszisztensből áll. Két évvel ezelőtt teljesen felújítottuk és kibővítettük a patikát, azóta modernebb, tágasabb és kényelmesebb munkakörnyezetben foglalkozhatunk a betegeinkkel. Az átalakítás során beszereltettünk egy gyógyszerkiadó automatát, ezáltal érezhetően egyszerűbbé vált számunkra a munka, a betegek felé pedig gyorsabb, minőségibb szolgáltatást tudunk nyújtani.

Janca Tiborné dr.: Ritka, hogy áll a sor az officinában: az automatának köszönhetően négy táránál tudunk nagyon gyorsan expediálni. Nem azzal megy el az időnk, hogy a fiókokat húzogatjuk; több időnk marad a betegekre, a gyógyszerészi gondozásra, a telefonokra, bárki ügyes-bajos dolgainak a megbeszélésére, kívánságainak a kielégítésére.

Dr. Janca Tímea: Igyekszünk magunkat tovább képezni, hogy szakmailag mindig a maximumot nyújthassuk. De ugyanilyen fontosnak tartjuk az emberi hozzáállást, a betegekkel való kedvességet is. A környékünkön nincs rendelő, sem üzletek, csak egy forgalmas út és egy kis utca, ahol a betegek le tudnak parkolni. Aki nem a közvetlen környezetünkben lakik, annak a tudatos döntése, hogy minket választ, holott a felénk vezető úton több patikába is bemehetne. Azért gondolom, hogy elégedettek velünk, mert 25 éve stabilan működünk és szolgáljuk a kerület lakosságát. Most ez a szavazás is megerősített bennünket ebben.

Gyógyszertár: Túl vannak már a jubileumi megemlékezésen?

Janca Tiborné dr.: Februárban voltunk 25 évesek, az ünneplést viszont nyárra, a Patika Nap környékére időzítettük. Azt már nagyon jól ismerik a betegeink, hiszen minden évben megünnepeljük. Egy héten keresztül, a betegekkel közösen ünnepeltük az évfordulót: különböző kedvezményeket adtunk, ingyenesen mértünk vércukrot, patikai kvízt állítottunk össze és rajzoltunk közösen egy fát, amelynek a leveleit a betegek ujjlenyomatai alkotják. Ezt bekereteztük, máig ott látható a patikában. Ez volt a közös munkánk, a közös ünnepi élményünk. A díjért pedig még egyszer nagy köszönet a betegeinknek, mert az méltó megkoronázása ennek a jubileumi évnek!

Gyógyszertár: További sikeres negyed századot kívánok önöknek!

Tóth Tamás

Forrása: MOSZ Info
2017-12-05