20 éves a MOSZ Magyar és Nemzetközi Ifjúsági Fóruma
Beszélgetés dr. Rixer Máriával, a szervezet alapító elnökével

A fiataloké a jövő, jelentette ki dr. Rixer Mária, amikor két évtizeddel ezelőtt megalapította a MOSZ – azóta nemzetközivé vált – Ifjúsági Fórumát. A tavaly elmaradt rendezvény után az IF elnöke most októberben méltó módon szeretné megünnepelni a jeles évfordulót.

Gyógyszertár: Van-e konkrét születésnapja az Ifjúsági Fórumnak: egy korábbi időpont, vagy a 2001. októberi gyógyszerészkongresszusra tehető e jeles dátum?

Dr. Rixer Mária: Az az októberi nap a születésnapja. Akkor még a Hotel Ezüstpartban rendeztük meg a Gyógyszerészek Országos Kongresszusát, ott tartottunk egy bemutató Ifjúsági Fórumot, és hála Istennek, a GYOK közönségének, a gyógyszerész kollégáknak és az akkori elnökségnek is tetszett a javaslat, hogy egy ilyen szatellit rendezvény is legyen a MOSZ palettáján.

Gy.: Milyen céllal hozta létre ezt a fórumot?

R. M.: Annak idején azt láttam, hogy egész családok jönnek a kongresszusra: a MOSZ-os szülők az ötévestől a 25 évesig hozzák a gyerekeket, unokákat. Ez is hozzásegített ahhoz az ötlethez, hogy keressük meg azokat a fiatalokat, akiknek gyógyszerészi családi hátterük van, egyetértenek a Szövetség céljaival, és járnak ezekre a rendezvényekre. Nyilván az idősebb kollégáknak is az volt a céljuk, hogy a patikai munkába bevonják a családtagokat, a következő nemzedéket.

Gy.: Mostanában különösen aktuális téma a generációváltás, amit Ön már 20 évvel ezelőtt elkezdett forszírozni…

R. M.: Úgy gondolom, hogy a fiataloké a jövő, úgyhogy már akkor elkezdtem megszólalási lehetőséget biztosítani nekik. Ráadásul abban az időszakban kezdtek felívelni a családi vállalkozásban működtetett patikák, valamint akkortájt indult a pécsi Gyógyszerésztudományi Kar, úgyhogy egyre több fiatal került be a gyógyszerészeket képző egyetemekre. Ez nyilván egy összetett folyamat volt, de szerencsére sikerült rálátnom, és ennek megfelelően léptem.

Gy.: Mire vagy kikre a legbüszkébb az elmúlt 20 évből?

R. M.: Erre a beszélgetésre készülve nagyon sok mindenki eszembe jutott: hogy kik szerepeltek, kik mit nyújtottak nekünk, tudásban, majd pedig tevőleges segítségben is. A 20 év alatt körülbelül 220-230 fiatal kapott nálunk pódiumot. Neveket szívesen említenék, de nem akarok, mert ha valakit véletlenül kihagynék, az nyilván rosszul esne neki. Mindig örömmel látom, hogy kiből mi lett, akár a MOSZ-ban, a Szövetség vezetőségében, a kamarában, a debreceni és a budapesti egyetemi oktatásban vagy a nagy- és kiskereskedelemben. Versenyzőink számos helyen tartottak előadást, publikáltak, sőt könyv is született már Ifjúsági Fórumos prezentáció témájából, úgyhogy ezekre nagyon büszke vagyok. Jó érzéssel tölt el, hogy sikerült megtalálni azokat, akikben volt valami plusz tehetség vagy ambíció.

Gy.: Tavaly ősszel a koronavírus-járvány miatt elmaradt a hagyományos gyógyszerészkongresszus és így az Ifjúsági Fórum is, amire a kezdetek óta nem volt példa.

R. M.: Azt szoktam mondani, hogy az Ifjúsági Fórum a két gyerekem után a harmad-szülöttem. Abszolút a magaménak érzem, és a mai napig szívvel-lélekkel csinálom. Éppen ezért egy online Ifjúsági Fórumnak 2020 októberében nem láttam értelmét, hiszen ennek pont az a lényege, hogy beszélgessünk, megtárgyaljuk a felmerülő problémákat, akár az előadások kapcsán, akár utánuk, a személyes találkozások során és a kisebb délutáni fórumokon.

Gy.: Reménykedjünk abban, hogy most ősszel így vagy úgy, de túl leszünk a járványon. Mit tervez erre az évre, már csak a kerek születésnap apropóján is?

R. M.: Nagyon drukkolok, hogy októberben ismét személyesen is találkozhassunk. Egy kicsit még titkolnám, hogy mit tervezek, mert vagy sikerül megvalósítani, vagy nem. Szívesen gondolok sikeres előadóinkra, a korábbi díjazottakra, akikkel az októberi Ifjúsági Fórumon is számolnék, és ez is a titok része, hogy milyen módon.

Egyértelműen azt mondhatom, és az elmúlt 20 év is azt bizonyítja, hogy az Ifjúsági Fórum egy sikertörténet, amelynek folytatását a MOSZ új vezetősége is maximálisan támogatja. Amit még fontosnak tartok elmondani, hogy a rendezvény nevét körülbelül tíz évvel ezelőtt Magyar és Nemzetközi Ifjúsági Fórumra változtattuk. Korábban álmodni sem mertünk arról, hogy nemzetközi kitekintést is kaphatunk, ám az amerikai partneregyetemek hallgatói és oktatói most már körülbelül egy évtizede jönnek folyamatosan, és beszámolnak arról, hogy a tengerentúlon miként zajlik a gyógyszerészképzés és melyek az ottani gyakorló gyógyszerészet trendjei, aktualitásai. Éppen ezért a magyar fiatalokat, a gyógyszerészhallgatókat és a közforgalomban dolgozó kollégákat is arra biztatom, hogy jöjjenek, idén is találkozzunk a MOSZ Magyar és Nemzetközi Ifjúsági Fórumán. Szeretettel várok minden érdeklődőt!

Tóth Tamás

Forrása: MOSZ Info
2021-04-05