Újévi köszöntő

A COVID-19 világjárvány mind családi, mind szakmai életünket maximálisan felforgatta. Az új helyzet, a gyorsan változó szabályok gyors és rugalmas adaptálódást igényeltek.

Nem volt könnyű, de alkalmazkodtunk az új munkakörülményekhez, a védőfelszerelések állandó használatához, a tisztasági intézkedések magas szintű betartásához, az idősávokhoz, a néhol rapszodikus beszerzési és szállítási feltételekhez. Mindezt magas szintű szakmai tudással, (mind szakmai, mind gazdasági téren) saját erőforrásainkból, néhol már teljesítőképességünk határán. Tettük mindezt szakmai eskünkhöz híven, a biztonságos betegellátás érdekében, a telemedicina kiteljesedésével párhuzamosan. Amikor az alapellátás szintjén az orvoshoz alig lehet bejutni, nálunk mindig nyitva az ajtó, még akkor is, ha szakmai önbecsülésünket megtépázták, amikor a legmagasabb szinten sem sikerül eldönteni, hogy egészségügyi dolgozók vagyunk-e vagy sem. Szerencsére mi tudjuk, hogy mi, gyógyszerészek vagyunk azok, akiktől pontos információkat kaphat a beteg, gondozzuk a testét és a lelkét, mert a gyógyítás, az empátia a lételemünk.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége életében a 2020-as év sok változást hozott. A márciusi Gyógyszertár-működtetés konferenciát még élőben tudtuk megrendezni, a Gyógyszerészek XXX. Jubileumi Országos Kongresszusát azonban októberben már online formába helyeztük át, ami formabontó volt a kongresszusok történetében. Az internetes tér adta lehetőségek kiaknázásával számos kiállítót, szponzort nyertünk meg, elismert előadóink alkalmazkodtak a prezentáció új formájához és gyógyszerész kollégáink is nyitottak voltak az újfajta rendezvényre. Mindez azt bizonyítja, hogy a gyógyszerészi közösség tagjainak szükségük van egymásra, szükség van a szakmai információkra, a találkozás lehetőségére, történjen ez személyesen vagy az online világ segítségével.

A hosszú évek alatt elkezdett szakmai munkát folytatnunk kell, ezért kongresszusi programunk változatlanul megy tovább. Felkészültünk arra, hogy amennyiben azt a körülmények lehetővé teszik, az őszi kongresszust ismét élőben rendezzük meg. Szövetségünk szócsöve, a Gyógyszertár magazin megújul, honlapunkon, Facebook-oldalunkon naprakész szakmai információk érhetők el. Honlapunk eseménynaptárral bővül, így a különböző szakmai szervezetek eseményei egy helyen lesznek elérhetők.

2021 az innováció éve lesz, egyrészt a gyógyszerkutatásban, az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésével, másrészt a digitalizáció területén, amely átszövi mindennapjainkat. Mindezek megvalósulásához szakmai, etikai, gazdasági és jogi szempontból is megfelelő háttér szükséges.

A gyógyszertár egészségügyi intézmény, a benne dolgozó szakszemélyzet – az adherencia- és terápiamenedzsment-programok népszerűsítésével – népegészségügyi szinten egészségnyereséget produkál. A gyógyszertár-működtetés jövedelmezőségének a helyreállítása, a központi források átcsoportosítása, az ingyen végzett pluszfeladatok megfelelő díjazása megteremthetné a szakmai programok továbbfolytatását, a szaklétszám fejlesztését. A kistérségek ellátásának gyógyszerészi kézben kell maradnia, az ügyeleti szolgálat reformja, a szakma presztízsének helyreállítása nem várhat tovább. Mindezen kérdések rendezéséhez szakmai összefogásra van szükség.

Kívánok családjuknak, szeretteiknek erőben és egészségben gazdag, boldog újévet!

Lukácsné dr. Fodor Enikő,
a Magángyógyszerészek
Országos Szövetsége elnöke

Forrása: MOSZ Info
2021-01-12