„Ne legyen olyan kérdésük, amit nem mernek feltenni”
Beszélgetés az idei Év Gyógyszerészével

Dr. Szilva Boglárka, a hevesi Megyecímer Patika (volt) munkatársa a legnagyobb betegpopulációt érintő területeken végzett gyógyszerészi gondozása kapcsán készített esettanulmányokat. Emellett saját recept alapján állít elő ember- és állatgyógyászati célú magisztrális készítményeket.

Gyógyszertár: Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak: honnan jöttél, hogyan lett belőled gyógyszerész?

Dr. Szilva Boglárka: Átányról, egy Hevestől nyolc kilométerre található faluból származom. Miután édesapám és a nagyszüleim meghaltak, Hevesre költöztünk. Édesanyám a Megyecímer Patikában, ahol én is dolgoztam és a pályázati anyagomat készítettem, 44 évet töltött szakasszisztensként. Tőle láttam először, hogyan kell a betegekkel bánni, az ő példáján keresztül tanultam meg a szakma igaz szeretetét. Körülbelül hatéves lehettem, amikor elhatároztam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

Az utam egy kis kerülővel vezetett erre a pályára. Először vegyész szakra jelentkeztem Szegedre. Miután ott végeztem, a tanulmányaimat a gyógyszerészkaron folytattam. Miután 2009-ben ott is lediplomáztam, rá néhány napra elkezdtem dolgozni a hevesi Megyecímer Patikában. Már munka mellett – szintén a Tisza-parti városban – szereztem meg a szakgyógyszerész-képesítést, gyógyszerészi gondozás szakirányon. Dr. Soós Gyöngyvér professzor asszonytól és a tanszék tanáraitól sajátítottam el a főbb ismereteket; az ő betegekhez és terápiához való hozzáállásuk ugyancsak példaértékű volt számomra.

Gy.: Mi az, ami tudható a munkahelyedről, az ottani betegkör összetételéről?

Sz. B.: A mi patikánk egy viszonylag nagyobb forgalmú gyógyszertár, amelynek van átmenő forgalma is; azok közül, akik Eger, Jászberény vagy Budapest felé utaznak, sokan betérnek hozzánk. Fontos szempont, és bizony nem egyszerű feladat, hogy utóbbiak esetében mindössze néhány perc alatt kell döntést hozni, egy problémára megoldást találni, elnyerni a szimpátiájukat és a bizalmukat a patika és saját magunk iránt.

A gyógyszertár állandó betegkörét pedig a helybeliek és a környéken található falvak lakói jelentik. Hevesen szakrendelés is működik, úgyhogy tényleg sokan fordulnak meg a patikában.

Azóta annyi változás történt az életemben, hogy most októbertől Kömlőn dolgozom, egy másik gyógyszertárban, amelynek Átányban van fiókgyógyszertára. A pályázatom, az abban részletezett gondozási tevékenység azonban még a hevesi Megyecímer Patikához kötődik.

Gy.: Ha már szóba hoztad, milyen anyaggal pályáztál az Év Gyógyszerésze címre?

Sz. B.: A témám: Gyógyszerészi gondozási lehetőségek és tapasztalatok a legnagyobb betegpopulációt érintő területeken (cukorbetegség, magas vérnyomás, érrendszeri problémák, magas koleszterinszint, epekövesség stb.). A saját betegeim esetét, kórtörténetét dolgoztam fel, a beleegyezésükkel, de természetesen anonim módon. Emellett olyan ritkább betegségeket is belevettem a dolgozatomba, amelyek ugyan nem sok embert érintenek, viszont ha probléma adódik belőlük, az komoly egészségkárosodást okozhat.

Alapvetően is próbálom nyomon követni a betegeim egészségi állapotát, folyamatosan részt venni a terápiájukban, visszajelzést kérni tőlük, megismerni a gyógyszerek esetleges mellékhatásait, hogy – minél eredményesebb gyógyulásuk érdekében – a lehető legtöbbet tudjam meg róluk.

A betegeim számára általában egész nap elérhető vagyok. Az sem baj, ha telefonon, vagy este hívnak, vagy üzennek a Facebook-on. Amikor csak tudok, próbálok nekik válaszolni, segíteni. A gyógyszertárban és azon kívül is szívesen megválaszolom a gyógyszereléssel és terápiával kapcsolatos kérdéseiket. Például egy új készítmény kapcsán, ha probléma merül fel, átbeszéljük, hogy azt hogyan kell alkalmazni.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a betegek bizalommal forduljanak hozzám, és hogy folyamatos visszajelzést kapjak tőlük a terápiájukról. A betegek sokszor nem mennek el az orvoshoz, vagy félnek tőle kérdezni. Én azt szeretném, hogy ne legyen olyan kérdésük, amit nem mernek feltenni. Fontos, hogy azt a szakembert lássák bennünk, aki próbál nekik segíteni.

Gy.: A betegekkel való foglalkozás mellett, úgy hallottam, a laborban is szívesen töltöd az idődet…

Sz. B.: A Megyecímer Patikában számos magisztrális készítmény fordul elő. A szabályos vényminták mellett, és amit az orvosok rendelnek, én is nagyon sok mindenki számára állítok elő saját, egyedi készítésű krémeket, testápolókat. A gyógyszerészi hivatásnak ez egy nagyon szép területe, és én azt szeretném, ha nem merülne feledésbe. Van egy olyan mondás, hogy minden gyógyszerésznek legyen egy saját receptje; nekem vannak ilyenek, amelyeket kifejezetten szeretnek és kérnek a betegek. Ezek mindig személyre szabottak.

Az állatgyógyászati készítményekről is szívesen beszélek, hiszen régóta együtt dolgozom egy nagyon kedves állatorvos ismerősömmel: ő veti fel a problémát, tartunk egy esetmegbeszélést, amelyet követően megmondja a fő hatóanyagot, én további összetevőket javaslok hozzá, a megoldást pedig általában rám bízza. Nemcsak kutya és macska számára, hanem mindenféle egyéb állat kezelésére is készítek gyógyszereket. Az állatgyógyászat területét is fontosnak tartom, mert manapság ez egy kicsit háttérbe szorult, főleg az ilyen, patikában előállított készítmények.

Tóth Tamás

Forrása: MOSZ Info
2018-12-03