Gyógyszerellátás COVID-19 járvány idején
Gyorsbeszámoló a XXVI. Gyógyszertár-működtetés Konferenciáról

Hosszú három nap áll mögöttünk. Ebben a három napban, 2021. március 5–7. között összesen 54 előadást hallhattunk, 250 regisztrált résztvevőnk és 9 támogatónk, kiállítónk volt, szombat este az Online bárunkban pedig körülbelül 25 szakmabeli osztotta meg egymással gondolatait. A chatfalunkon számos kérdés gyűlt össze, amelyek nagy részét már megválaszolták a konferencia előadói. A többire honlapunkon, illetve a Gyógyszertár magazin hasábjain fogunk sort keríteni.

Röviden szeretném összefoglalni az elmúlt három nap eseményeit. Ahhoz képest, hogy milyen parány a SARS-CoV-2 vírus, alaposan felforgatta az életünket. Ezt a kérdést jártuk körbe, a pénteki nap során a tudomány területéről indulva, és eljutva a gyógyszertár-működtetés aktuális kérdéseihez. A mentális egészség mellett a közösségépítés aktuális kihívásai is szóba kerültek. Előbbi kapcsán több előadás is elhangzott. Megtanultuk, hogy létezik olyan, hogy rugalmas alkalmazkodás. Valószínűleg már korábban is hallottunk róla, de talán még soha nem fogalmaztuk meg a szakmánkkal kapcsolatban. Tisztában vagyunk azzal, hogy munkánk során milyen fontos a konfliktuskezelés, a kommunikáció, a kitartás és a hiteles információk átadása. Mindezeket akkor tudjuk alkalmazni a napi gyakorlatban, ha képesek vagyunk kontrollt gyakorolni a gondolataink felett.

Nagyon színvonalas előadást hallhattunk a pályaválasztás kérdéseiről is. Jó pár fogalmat kellett tisztáznunk magunkban ezzel kapcsolatban. Felelős szülőként, családanyaként eddig többféleképpen értelmeztem ezeket a szavakat, de most már tudom, hogy különbség van a pályaválasztás, a pályaismeret és a pályaorientáció között. Nagyon örülök annak, hogy sokan válaszoltak közülünk az ezzel kapcsolatos kérdőívre, amelynek eredményeit szintén megismerhettük. Innen jutottunk el az egyetemi képzés reformjához, illetve a sikeres generációváltásig. Gratulálok azoknak a gyógyszerészcsaládoknak, akik elkészítették generációváltó videóikat – rendkívüli módon megszínesítették vele a délutánt.

Szombaton széles optikával néztük a gyógyszerészet, és ismét tudatosult bennünk, hogy minden mindennel összefügg. Szabó Bálint, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese olyan jövőképet vetített elénk, ami már-már a tudományos-fantasztikum kategóriájába tartozik. A telemedicinális fejlesztések sarokköveit ismertette, és ha visszanézünk a péntek délelőttre is, láthatjuk, hogy már léteznek olyan okos orvosi eszközök, amelyekkel táveléréssel lehet EKG-t készíteni, meghallgatni a beteg szívverését, vércukorszintet motorozni. Innen továbblépve, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér folyamatosan bővülő rendszerét vettük szemügyre. A vénykiváltás folyamatába az EESZT rendszerén keresztül nagyon sok információ áramlik be. Követhetjük a terápiahűséget, lehet látni a felírt és a kiváltott vények arányát – ezt a kérdést feltétlenül érdemes lenne tovább elemezni.

Nagyon izgalmas, ugyanakkor szomorú is volt látni, hogy az orvosi vényíró programok gyártói milyen irányból közelítik meg ezt a kérdést, és hogy mennyire nem állunk egy oldalon. Külön gondolatot nyit meg az, hogy hogyan vélekednek erről a gyógyszerész kollégák, az orvosok, a vényíró szoftver-készítők, illetve a patikai rendszergazdák.

Elhangzott az is, hogy felkészült beteg érkezzen a patikába, illetve érdekes elemzést hallottunk arról, hogy az elmúlt időszakban hogyan változtak meg a vásárlói szokások. Az előadások során többször is elhangzott, többek között Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének vezetője szájából, hogy a jövő egészségügyi ellátása szervezésének nélkülözhetetlen szereplői a gyógyszerészek. Ezt a gondolatot dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is megerősítette: szerinte is szükség van a szakmai és a kollegiális kapcsolatok szorosabbra fűzésére, és itt ismét visszatértünk az eredeti hármashoz, az orvos, a beteg és a gyógyszerész hármasához: a megfelelő betegbiztonság, terápiahűség elérése kapcsán egymásra vagyunk utalva.

Beszéltünk a gyógyszerészi vakcinációról is, ami egy új lehetőség lehet a gyógyszerészek számára. Érdemes volt átismételni a hazai vakcináció történetét, ami egyértelműen sikersztori, hiszen számos gyerekbetegséget sikerült vele visszaszorítani. Látjuk, hogy mennyire leterheltek az orvos kollégák, ugyanakkor jogi oldalról is meg kell világítani a kérdést, nagyon pontos dokumentációra van szükség, muszáj körbehatárolni, hogy kinek mi a feladata, kötelessége. Ami viszont egyértelműnek tűnik, hogy ennek bevezetéséhez az ellátás több szereplője részéről is szemléletváltásra van szükség.

Több előadásban is elhangzott, hogy milyen magas fokú a gyógyszertárak iránti elköteleződés, a patikák felé megnyilvánuló közbizalom, ezért különösen fontos, hogy mit mondunk a gyógyszertárban a betegnek, azt hogyan mondjuk és ő ebből mit visz haza. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokszor jönnek vissza hozzánk betegek, akik elégedettek, és arról számolnak be, hogy milyen hasznos volt az a tanács, amit tőlünk kaptak, milyen jó, hogy elmagyaráztuk nekik, hogy hogyan szedjék a gyógyszerüket. Ezek azok a pillanatok, amelyek minket, gyógyszerészeket átlendítenek a nehézségeken, azokon a kommunikációs problémákon, amelyekkel a mindennapok során szembesülünk.

Köszönöm szépen dr. El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész úrnak, hogy nagyon részletesen beszámolt a jövőben várható változásokról, többek között az új FoNo megjelenéséről. Beszélt arról is, hogy az internetes gyógyszer-kereskedelem milyen változásokon ment keresztül az elmúlt időszakban, a szombat délután egy másik előadásában pedig dr. Marjai Tamás vizsgálta meg nagyon alaposan ennek a témának a jogi vonatkozásait. Dr. El Koulali Zakariás és dr. Oláh Gábor is beszélt a COVID-tesztekről: az országos tiszti főgyógyszerész ezek kiadhatóságáról, a MOSZ alelnöke pedig ezen eszközök működéséről tartott egy részletekbe menő és színes előadást.

Sokszor elhangzott, hogy milyen gyorsan változnak az információk. Március 8-án újabb szigorításokat vezetnek be, illetve azt is tudjuk, hogy ezen a napon kerül patikai forgalomba az új COVID-19 elleni gyógyszer, ami ismételten azt igényli tőlünk, hogy naprakészek legyünk a témában. Támogatnunk kell a Magyar Gyógyszer programot, a hazai készítmények használatát. Több előadás is utalt rá, hogy a robotika, az automatizálás akár csak az elmúlt néhány évben is milyen fejlődésen ment keresztül, a bankkártya-használat mind gyakoribbá válásáról már nem is beszélve. Ide sorolnám, bár egy kicsit más téma, az e-számla elterjedését is, sőt, mint hallhattuk, lassan már az autónk rendszáma alapján is tudunk fizetni a benzinkútnál. Szükség van arra, hogy a lehető legjobban tudjunk alkalmazkodni a gazdasági környezethez, és kihasználjuk a kínálkozó értékesítési lehetőségeket.

Láthatjuk, hogy az előadások szoros egységben álltak egymással, kiegészítették egymást, ugyanúgy, ahogy a gyógyszertárba betérő beteget is teljes egészében látjuk, nem csak egy-egy szervét. Egységben kell, hogy gondolkozzunk.

Kérem önöket, hogy ha esetleg lemaradtak volna róluk, nézzék meg előadásainkat, tanuljanak belőlük, az ott hallottakat építsék be a mindennapok rutinjába. Nagyon köszönöm, hogy velünk tartottak ebben a pár napban! Köszönöm előadóinknak, kiállítóinknak, szervezőtársaimnak a közös munkát! Egy dologra szeretném még megkérni önöket: vegyék elő a naptárjukat, és írjanak fel egy dátumot, 2021. október 14–17.-ét, az őszi gyógyszerészkongresszus időpontját. Remélem, akkor végre személyesen is tudunk találkozni Siófokon, a Hotel Azúrban. Ha pedig mégsem így alakulna, akkor ismét az online tér segítségével bonyolítjuk le az eseményt.

Lukácsné dr. Fodor Enikő
a Magángyógyszerészek Országos
Szövetségének elnöke

Az idei Gyógyszertár-működtetés Konferencia kreditpont-szerző tesztkérdései (akárcsak néhány nap múlva az előadások) a rendezvény oldalán találhatók meg:

http://livebroadcast.hu/pages/mosz-gyogyszertar-mukodtetes-konferencia-2021/

A tesztet 2021. március 31-ig lehet kitölteni!

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2021-03-08