Több osztály ellátása szünetel a Jahn Ferenc kórházban a felmondások miatt
A három belgyógyászati osztály közül csak kettő maradt működőképes, de extrém a terhelése az orvosigazgató szerint, miután több szakorvos felmondott – írja a hvg.hu.

„A mai nappal kénytelenek vagyunk lemondani a teljes gasztroenterológiai és vérző ellátást, valamint a perem területek mellett Budapest Főváros XVIII. kerületének általános belgyógyászati ellátását is” – tájékoztatta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója, Dobosi Zsolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztályának vezetőjét hétfőn. A tájékoztatást Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozta nyilvánosságra a Facebookon.

Dobosi Zsolt arra hivatkozva mondta le az ellátásokat, hogy az intézmény II. belgyógyászati osztályának mindössze három orvosa/szakorvosa írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Ők a létszám 20 százalékát teszik ki. Az orvosigazgató hozzátette: tekintettel arra, hogy a kórháznak 400 ezer fős területi ellátási kötelezettsége van, az ott élők egészségi állapota pedig igen rossz, az eddigi terhelésen felül most extrém teher hárul az I. és a III. belgyógyászati osztályra – írja a hvg.hu.

A lap korábban beszámolt róla, hogy sok egészségügyi dolgozó nem hajlandó aláírni az új szerződését, amelyben vállalja, hogy a korábbi közalkalmazotti helyett egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozik tovább.

Korábban Aba város önkormányzata közölte, hogy be kell zárni az ottani szakrendelőt, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását. Azután a budapesti Szent Imre Kórház dolgozói közül jelezték tucatnyinál is többen, hogy nem vállalják az átállást.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2021-03-04