Nem fog szerepelni a vakcina típusa az oltási igazolványon
Nem fog szerepelni az oltási igazolványon az, hogy melyik fajta vakcinával oltottak be minket – írja a Telex.hu a védettség elleni igazolásról szóló kormányrendelet módosítása alapján, ami a szombati Magyar Közlönyben jelent meg.

A friss rendelet szerint a korábbi szövegben azt a részt, hogy „az EESZT útján haladéktalanul továbbítja a hatóság részére” arra cserélik, hogy az egészségügyi szolgáltató „az EESZT útján – a védőoltás típusa kivételével – haladéktalanul továbbítja a hatóság részére”.

Eszerint tehát a dokumentum nem mutatja majd, hogy honnan származó, melyik cég által gyártott oltást kaptuk meg a koronavírus ellen. A védettség igazolására lesz egyrészt mindenkinek egy plasztikkártyája, másrészt a Belügyminisztérium digitális változatot is fejleszt a nyilvántartáshoz.

Ez a Telex.hu szerint azért is megkérdőjelezhető döntés, mert az egyes országok különböző protokollokat vezetnek be arra nézve, hogy mely oltásokat fogadják el, ennek megállapítására azonban a magyar okmány nem lesz alkalmas. Így például Lengyelországban a jelenlegi szabályozás szerint csak a Pfizer–BioNTech, Moderna és az AstraZeneca vakcinákkal beoltottak igazolásait fogadják el.

A Magyar Közlöny vonatkozó száma az alábbi címen olvasható.

Forrás: telex.hu
Kelt: 2021-03-01