Engedményeket tett az Országos Kórházi Főigazgatóság a tiltakozó orvosoknak

Az Országos Kórházi Főigazgatóság több ponton elfogadta a Magyar Orvosi Kamara bírálatait az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban – írja a Telex.hu. Szeptember 30-ig felülbírálják az ügyeleti díjakat, egyértelműsítik a fizetett pihenőidőre vonatkozó szabályt, és egy kedden megjelent utasítás szerint a személyes közreműködőként szolgálatot vállaló orvosok ügyeleti díját 30 százalékkal emelhetik meg. Március elseje éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására.

Reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábban megfogalmazott aggályaira, és bizonyos engedményeket is tett az Országos Kórházi Főigazgatóság az ügyeleti díjak meghatározása, valamint a pihenőidő kifizetése tekintetében – értesült a Telex.hu. Ahogy a lap összefoglalja, a MOK elsősorban azt kifogásolta, hogy az orvosok hétközben, hétvégén vagy ünnepnapokon a normál órabéreknél kevesebb pénzért ügyeljenek, valamint hogy a 12 órás ügyelet utáni otthoni pihenőidőt az új rendszerben nem fizetnék ki az orvosoknak.

A lap értesülései szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság a következő válaszokat adta a MOK felvetéseire:

  • Az OKFŐ utasítása az ügyeleti díjak minimumát határozza meg, de a dokumentum is ad mozgásteret a kórházak vezetőinek, hogy ezeket emeljék.
  • Egy kedden kiadott új utasítás szerint az orvosok ügyeleti díja további 30 százalékkal emelhető meg az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyével. A kötelezően elrendelt ügyelet esetében az ügyeleti díj így hétköznapon 100 százalék, pihenőnapon 110 százalék, és munkaszüneti napon 120 százalék lehet. Az önként vállalt ügyeletnél, amennyiben az egészségügyi intézmény kérte, hogy az ügyeleti díjat 30 százalékkal megemelhesse, az ügyeleti díj mértéke hétköznapon 150 százalék, pihenőnapon 165 százalék és munkaszüneti napon 180 százalék lehet. Mindez vonatkozik a személyes közreműködőkre is.
  • A főigazgatóság álláspontja az, hogy a fizetett pihenőidő jár. A pihenőidő díjazásával szerintük jogértelmezési problémák vannak, eddig is eltérő volt a gyakorlat a kórházak között, ezt egységesíteni kell. A jogszabály szerint az ügyelet után legalább 11 óra pihenőidő jár az orvosnak. Ezt a szabályt úgy kell értelmezni, hogy az egészségügyben munkaidőkeretben dolgoznak a kollégák, egyéni munkaidő beosztás van. A problémát az okozza, hogy mi a normál pihenőidő és a mi az extra pihenőidő. Ezt tisztázni és egyértelműsíteni fogják, ha kell, jogszabályt módosítanak.
  • Szeptember 30-ig felülvizsgálják az ügyeleti díjak mértékét. A gyakorlati tapasztalatok alapján ez előbb is megtörténhet.
  • Március elseje éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására, hogy mindenki megfelelően tájékozódhasson.

További részletek a Telex.hu cikkében.

Forrás: telex.hu
Kelt: 2021-02-24